Mazda може и да не е основоположник на компактния спортен сегмент, но винаги е била силен участник в него. Ето и сега това става с новата MazdaSpeed3, съобщават от Automediapro.

Автомобилът е с турбо двигател, имащ обем 2.3 литра и мощност 263 к.с. при 5500 об/мин. Ускорението на Speed3 от 0 до 100 км/час е под 6 секунди, а максималната й скорост е ограничена електронно до 250 км/час.

Всичко това обещава много емоции зад волана на MazdaSpeed3. За да подсигурят високите скорости конструкторите са променили шасито, като е усилено и окачването. Това е повишило с малко теглото на Speed3 в сравнение със стандартната Mazda3. Двигателят с директно впръскване на горивото - Direct Injection Spark Ignition (DISI), е използван и при MazdaSpeed6 и при CX-7.

Най-важното при този агрегат, според Рубен Арчила, главен мениджър за развойна дейност, е прякото впръскване на горивото с налягане от 115 бара (т.е. 115 пъти повече от нормалното атмосферно налягане), което е съвсем близко до състоянието при което горивото се възпламенява. Това подсигурява постигането на по-голям максимален въртящ момент, но също така и по-бързо загряване на катализатора за да се постигнат по-малко вредни емисии.

Друга новост е електронният ограничител на високия въртящ момент, когато автомобилът е на първа или втора скорост. Задвижването е 4х4, скоростната кутия е шестстепенна ръчна.