Германската марка Volkswagen тази година ще пусне нов сериен компактен кросоувър T-Cross, който ще бъде най-малкият SUV в моделната гама на немската марка. Това става ясно от видеоклипа, публикуван на официалния канал в YouTube на автомобилния производител.

Предполага се, че публичната премиера на новия модел ще се състои през март на автомобилното изложение в Женева. Преди две години на същото шоу беше показан прототипът на кросоувъра, наречен T-Cross Breeze. 

Дължината на концептуалния SUV е 4133 мм, а междуосието - 2560 мм - с 30 мм по-малко от актуалния компактен кросоувър Volkswagen T-Roc. Серийният автомобил ще бъде построен върху модулното шаси MQB, което по-специално вече е в основата на новия Tiguan и Polo.

При това серийният кросоувър ще получи затворена каросерия за разлика от прототипа си, който има подвижен покрив, информира Autonews. 

Двигателната гамата ще включва три- и четирицилиндрови бензинови и дизелови турбо агрегати. Кросоувърът ще се предлага с предно предаване, но е възможно най-мощните модификации да получат четири задвижващи колела. 

Европейските продажби на Volkswagen T-Cross ще стартират преди края на тази година. Новият модел ще се конкурира с Peugeot 2008, Renault Captur и Opel Mokka.

По-рано бе съобщено, че през 2018 г. Volkswagen ще пусне няколко нови модела, включително кросоувър Touareg и следващото поколение на седана Jetta.