Изцяло зависима от петрола, Япония търси начин да разреши този проблем. Правителството в страната и университетът в Токио лансираха съвместен проект за производството на биогориво на основата на оризов алкохол, съобщават от Speed-Press.

Сакето, което се прави от същата култура, е най-известната японска напитка и има статута на божествена. Градусите на алкохола в него варират между 15 и 20.

"Възнамеряваме да произведем 100% японски продукт", заяви Яшуо Игараши, професор в Токийския университет, цитиран от електронната медия.

Местните производители на ориз са призовани да заделят за проекта ненужната си продукция, и най-вече повредената, и да я доставят в специално създаден за целта център за ферментация. От 1 кг ориз се получава около литър етанол.

Продуктът вече се тества в модел Ford Focus. Предвидено е разработването да отнеме около три години, а след това да се реши дали оризовото биогориво ще влезе в масово производство.

Това не е първият случай, когато алкохолна напитка дава идеи за екологията. В началото на май БиБиСи разпространи новината, че компанията Fosters се е заела с разработването на "бирена батерия".