Изцяло зависима от петрола, Япония търси начин да разреши този проблем. Правителството в страната и университетът в Токио лансираха съвместен проект за производството на биогориво на основата на оризов алкохол, съобщават от Speed-Press.
Сакето, което се прави от същата култура, е най-известната японска напитка и има статута на божествена. Градусите на алкохола в него варират между 15 и 20.
"Възнамеряваме да произведем 100% японски продукт", заяви Яшуо Игараши, професор в Токийския университет, цитиран от електронната медия.
Местните производители на ориз са призовани да заделят за проекта ненужната си продукция, и най-вече повредената, и да я доставят в специално създаден за целта център за ферментация. От 1 кг ориз се получава около литър етанол.
Продуктът вече се тества в модел Ford Focus. Предвидено е разработването да отнеме около три години, а след това да се реши дали оризовото биогориво ще влезе в масово производство.
Това не е първият случай, когато алкохолна напитка дава идеи за екологията. В началото на май БиБиСи разпространи новината, че компанията Fosters се е заела с разработването на "бирена батерия".
Striker
на 20.05.2007 в 15:24:36 #8xenophont
на 19.05.2007 в 03:17:31 #7vladimir
на 19.05.2007 в 00:19:57 #6_BG_
на 18.05.2007 в 21:19:09 #5rainbow,
Wiseone
на 18.05.2007 в 19:13:33 #4Hmmm
на 18.05.2007 в 19:00:09 #3TheSaint
на 18.05.2007 в 18:38:46 #2PrettyMan
на 18.05.2007 в 17:58:34 #1