Започва изграждането на мрежа от зарядни станции за електрически автомобили от октомври 2015 г. Устройствата ще бъдат поставяни на територията на цялата страна, като в началната фаза се предвижда монтаж на 30 станции, разположени по често използвани маршрути.

Зарядните станции се произвеждат в България и са съвместими с Тип 2 стандарта за зареждане на електромобили.

Инициативата е дело на Сдружение „EЛЕКТРОМОБИЛИ БГ", което от 2010 г. подпомага развитието на електрическата мобилност, енергийната ефективност и екотуризма в България.

Избраните за монтаж на зарядните станции места, ще направят възможно пътуването с електромобил и на по-дълги разстояния, а чрез мобилно приложение потребителите ще могат да планират, резервират и заплащат зареждането на електромобила си. Статусът на всяка станция ще може да се следи през българския локатор на зарядни станции - VsichkoTok.bg. Сайтът предлага на своите потребители и възможност сами да добавят места за зареждане на електрически автомобили.

„ЕЛЕКТРОМОБИЛИ БГ" е сдружение с нестопанска цел, създадено да съдейства за информиране и повишаване на положителния интерес на обществото към електрическите превозни средства. Сдружението планира разширяване на мрежата от станции да продължи през 2016 г.