Българският национален отбор по баскетбол беше на прага на втора сензация в Световните квалификации. Момчетата на Любомир Минчев бяха равностойни на силния отбор на Русия, но отстъпиха с 73-77 (20-30, 20-17, 20-15, 13-15).

Неочакваните герои или новите големи мъже на България

Неочакваните герои или новите големи мъже на България

Да, баскетболът още съществува у нас!

Мачът започна отлично за българите, които поведоха със 7-2. При следващата атака на домакините изпуснахме контра и бяхме наказани от "звездата" им Алексей Швед с 4 точки след тройка и наказателен удар. В края на първата четвърт домакините успяха да дръпнат с 30-20.

До почивката играта беше равностойна и дори успяхме да намалим на 40-47. Третата четвърт беше изцяло за българите. Секунди преди края ѝ Везенков с великолепна тройка изравни за 60-60. За съжаление липсата на концентрация доведе до кош за домакините в последната секунда.

Снимка 378616

Източник: fiba.vom

В последната част нервите надделяха. Руснаците, подпомогнати от някои дребни съдийски аванти успяха да натрупат разлика. Българите спряха да вкарват и се доближиха само при 65-66. Домакините дръпнаха с осем точки, но тройка на Станимир Маринов 54 секунди преди сирената намали резултата на 72-74. В последните атаки имаше много грешки, които бяха от полза за руснаците.

Безумно слабата стрелба от линията за наказателни хвърляния е може би основната причина за загубата. Нашите вкара 16 пъти от 29 опита. За сравнение руснаците вкараха 22 от 27 пъти.

Над всички беше Александър Везенков с 22 точки. Павел Маринов вкара 14 точки, Димитър Димитров 12 точки. Дий Бост остана само със 7 точки, но дирижираше прекрасно играта.

Така България има 3 победи и 5 загуби в група "К". Руснаците са с 4 победи и 4 загуби и се върнаха в играта. Франция и Чехия изглеждат сигурни участници на Мондиал 2019. Нашите шансове минават през 4 победи - 2 срещу Босна и Херцеговина, у дома срещу Русия и като гост срещу Франция. Последното може да не е утопия, защо до този двубой "петлите" трябва да са си осигурили квота за Китай.

Снимка 378615

Източник: fiba.vom