НЕК може да  бъде глобена с до един милион лева заради авариите с електрозахранването в крайморските курорти в края на миналата седмица.

Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от БиТиВи. Той добави, че проверка на ДКЕВ ще установява причините за авариите.

emaxpress
Ще направим проверка по документи, ако трябва и на място, след като получим обясненията на НЕК за причините, довели до двете аварии по морето, уточни Семерджиев.

Припомняме, вчера стана ясно, че ДАНС и МВР ще разследват едната авария по електроразпределителната мрежа.

По думите му до момента регулаторът не разполага с необходимата информация, очаква се НЕК да я предостави в най-скоро време.

Ако проверката докаже, че причините, довели до прекъсване на електрозахранването, са свързани с неизпълнение на инвестиционната програма на НЕК по ремонтните програми и възстановителните дейности по мрежата, ДКЕВР ще вземе отношение и ще потърси сметка на компанията, коментира Семерджиев.

Глобата по закон е до 1 млн. лева, тя се взема от печалбата на компанията и не се калкулира в ценообразуването за бъдещи периоди, посочи той.

Семерджиев допълни, че е възможно ДКЕВР да задължи НЕК да направи допълнителни инвестиции в мрежата за подобряване на сигурността й.

Според председателя на ДКЕВР комисията никога не е ограничавала инвестициите на компаниите в ремонтни програми, за да се гарантира сигурността на системата, като разходите за тях се калкулират при определянето на цените на дружествата.

По отчет от НЕК са влагали средства, посочи Семерджиев, но отбеляза като факт, че компанията е могла да използва и повече от инвестиционния си ресурс за рехабилитация на мрежата и подобряване на нейната сигурност.

Ангел Семерджиев беше категоричен, че на НЕК са признавани и калкулирани само разходи за планирани инвестиции по мрежата, но не и разходи за нови генериращи мощности, каквито са "Цанков камък" и АЕЦ "Белене".