„Еврофутбол" събра 10 000 подписа само за един ден от служители, букмейкъри, партньори и участници в тиражите си в подкрепа на своето становище за запазването на сегашната данъчна ставка на българския лицензиран букмейкър.

Припомняме, подписката стартира вчера - 29.10.2009 г.
Първата част от нея предстои да бъде внесена във вторнки в Народното събрание, но и след това подписката ще продължш.

Участието е абсолютно доброволно и се извършва собственоръчно с личния почерк. Подкрепата си могат да изразят всички дееспособни физически лица еднократно.

Припомняме, вчера в разпространено съобщение букмейкърите и компанията предупредиха, че увеличаването на данъка ще доведе до по-скъпи услуги от тяхна страна и намаляване на благотворителността. Освен това ще настъпи и сериозен отлив на клиенти към нелегалните залагания и хазарт.

Според "Еврофутболи" допълнително ще бъдат засегнати вторично и над 800 малки фирми с 4000 човека персонал, които са пряко свързани с компанията, ще има дори финансови сътресения при големите банки, телекомуникационни компании, медии и др.

Експертите прогнозират, че при това увеличение на данъка, ще бъдат закрити близо 200 малки фирми и 1 000 души ще загубят своите работни места.

Преди две години данъкът беше вдигнат от 8% на 10%, което е равностойно на 25% увеличение.

От компанията припомнят и днес, че подписката на лицензирания хазартен оператор бе провокирана от обявеното намерение на правителството да вдигне данък-хазарт още веднъж от 10% на 12%, което са нови 20% увеличение.
Дори и сегашният данък е по-висок, отколкото на другите търговски фирми, които плащат 10% върху печалбата.

Ставката за букмейкърската къща е 10%, но върху целия оборот, като не се отчитат направените разходи и така реално се равнява на над 50% данък печалба. Това я прави една от най-високите в Европа.

„Еврофутбол" изразя надежда, че управляващите в процес на открит диалог и прецизни изчисления ще достигнат до извода, че увеличаването на данъчната ставка ще доведе до тежки сътресения и фалити и няма да напълни държавната хазна.