"Европа изостава в кризата срещу коронавируса." Това е оценката на бившия финансов министър Симеон Дянков.

По думите му в България стъпките срещу коронавируса са правилни, но трябвало да се фокусираме върху здравната криза. Той определи схемата "60/40" и грантовите предложения към бизнеса като много полезни, но бизнесът и домакинствата нямало да стигнат далеч.

Дянков прогнозира, че икономическият спад в България ще бъде между 6 и 10%. Трябва да се готвим за няколко тежки месеца след излизането от кризата, предупреди Дянков.

Деница Сачева: 10 000 работници на ден запазват работата си с мярката 60/40; Решават до дни дали да се отворят парковете

Деница Сачева: 10 000 работници на ден запазват работата си с мярката 60/40; Решават до дни дали да се отворят парковете

Първите мерки за икономиката също били много добри, но предизвикателствата пред нея тепърва започвали. Туризмът е най-засегнат и летният сезон ще бъде труден, но имало и други сектори, като бизнеса с авточастите, които също са засегнати от кризата с коронавируса.

Дянков посъветва финансовият министър Владислав Горанов за малко повече щедрост за в бъдеще, защото кризата ще нанесе повече щети не само, докато сме в карантина. Цели сектори ще страдат с години. "За това време трябва да бъдем щедри към домакинствата и бизнеса", настоя той и посочи, че правителството трябва да се фокусира върху хората, които нямат постоянна работа.

Горанов пита с хеликоптер над жълтите павета ли да се хвърлят безвъзмездни пари

Горанов пита с хеликоптер над жълтите павета ли да се хвърлят безвъзмездни пари

Кризата и COVID-19 не е български патент

Бившият финансов министър не се притеснява, че правителството може да падне, защото в здравна посока прави добри стъпки. "Трябва да бъдем сериозни в здравната криза, защото ако не сме сериозни сега, кризата ще продължи още много месеци. Да, може да се губи доверие, но това е правилният ход", категоричен беше Дянков.

"Никой няма рецепта за кризата, която е различна от предишните. В момента има криза на търсенето и предлагането", посочи Дянков и допълни, че все още няма държава, която се справя блестящо в пандемията. Той допълни, че в криза най-важното е да взимаш бързи решения и да се поправяш, когато сбъркаш.

Във връзка с влизането ни в ЕРМ-2, Дянков бе категоричен, че ние покриваме всички критерии за влизане, така че би трябвало да бъдем приети, добави той.

Той подчерта, че заради кризата с коронавируса, политиците не са толкова фокусирани върху темата за влизането ни в еврозоната.

Бившият финансов министър посочи, че европейските лидери разбирали, че България отговаря на всички критерии за влизането на страната ни в ЕРМ-2 и сега щели да бъдат доста по-благосклонни.