Да се въведе 10-процентен плосък данък - единна данъчна ставка, да се увеличат от 1 октомври с 10 на сто всички пенсии от трудова дейност и да се намали осигурителната  тежест с 3 на сто.

Това решиха управляващите на разширеното заседание на кабинета в Евксиноград.  

Финансовият министър Пламен Орешарски съобщи, че анализът по изпълнението на бюджет 2007 и перспективите за бюджет 2008 позволяват да се увеличат разходите на държавата и да се предприемат тези стъпки.

Към полугодието приходите в държавната хазна се преизпълняват с около 17 процента, като изпълнението на приходите възлиза на 52.7 на сто от планираното, посочи Орешарски.

Същевременно изпълнението на разходната част на бюджета е 43.7 от планираното. Бюджетният излишък е над 2 милиарда лева.

Министърът на икономиката Петър Димитров, знаейки че ще възникне дискусия  за това дали е лява или дясна мярката за въвеждане на плосък данък, изрично подчерта, че това е пробългарска мярка.

Тя увеличава конкурентноспособността на икономиката, ще способства за изсветляване на сивия сектор, ориентирана е и към външните инвеститори, би довела до повече работни места, повече доходи, повече пари за социални дейности, подчерта Димитров  

Тъй като при въвеждане на единна ставка няма необлагаем минимум, министърът поясни, че държавата ще се ангажира мярката да не ощети хората с ниски доходи като направи съответна корекция на заплатите в държавния сектор. 

Той подчерта, че трябва и бизнесът да пристъпи към съответни мерки

Първоначалната идея на управляващите да бъдат увеличени само старите пенсии е отпаднала след последните анализи на НОИ, като е преценено да се вдигнат с 10 на сто от 1 октомври всички пенсии от трудова дейност. 

Това е дължима стъпка към пенсионерите, посочи Петър Димитров. Той  подчерта, че това ще е второто вдигане на пенсиите през тази година.

Стъпката беше приветствана и от Милен Велчев, който посочи че е обнадеждаващо това, че към нея се пристъпва поради това, че приходите в държавния  бюджет към края на юли са движат изпреварващо.    

Управляващите стигнаха до решението за сваляне на осигурителната тежест с 3 процента от 1 октомври.
Във връзка с това Петър Димитров заяви че очаква бизнесът да увеличи осигурителните прагове поне с 20 на  сто.

Създадена е работна група която до септември да актуализира управленската  програма, да набележи конкретни мерки и секторни политики за успешното интегриране на българската икономика в европейската, съобщи председателят на парламентарната икономическа  комисия Йордан Цонев.

Той заяви, че новата сесия на парламента ще бъде открита с актуализирана управленска програма.

По време на заседанието са били обсъдени и поредните повишения на акцизите на цигарите горивата въглищата, кокса, електроенергията.
Увеличенията са изключително малки, коментира Пламен Орешарски, като  поясни, че те са във връзка с евроинтеграцията на страната.

Утвърдена е и макрорамката за 2008 година, съобщи финансовият  министър.

Предвижда се реален икономически растеж от 6 на сто, инфлация от 3.7 на сто, валутен курс от 1.47 лева за един долар.

Ще бъде формирано окончателно превишение на приходите над разходите в размер на 2 процента.