Въпреки локдауна през март броят на обявите за работа е нараснал с 10%. Тенденцията се наблюдава във всички сектори на икономиката. Това сочат данните на компанията за комплексни HR услуги JobTiger

Наблюденията на анализаторите показват, че работодателите реагират по гъвкаво в локдауна през март тази година в сравнение с година по рано. Така поредното затваряне не само не предизвика спад в обявите за работа, а напротив офертите са нараснали с десет на сто в сравнение с февруари.

Снимка 525909

Източник: JobTiger

С най-голям ръст са секторите "Строителство" (22%), "Счетоводство, одит, финанси" (17%) и "Административни дейности" (16%), следвани от секторите "Производство" (15%), "Логистика и транспорт" (14%) и "ИТ" (12%).

Секторът "Хотелиерство и ресторантьорство", при който в предходния месец се наблюдаваше значителен ръст (139%), остава почти непроменен през месец март, с покачване на броя на обявите в него с едва 0,4%.

Снимка 525908

Източник: JobTiger

Дяловото разпределение на обявите по сектори се запазва, както при предходния месец февруари, като с най-голям дял продължават да бъдат секторите "Търговия и продажби" (21%), "Производство" (16%) и "ИТ" (14%).

Тенденцията е положителна и във всички водещи областни градове. Ръстът на обявите за работа в тях е, както следва: София: 9%; Пловдив: 4%; Варна: 10%; Бургас: 17%; Русе: 6% и Стара Загора: 16%. Общият брой на обявите в тези градове се равнява на 71% от предложенията за работа в цялата страна.

Снимка 525907

Източник: JobTiger