Винаги има дискусии относно часовете. Ако погледнем държавите, които са в ЕС, статистиката показва, че нормативът за практическото обучение е около 30 часа. В Германия то е с най-много часове - 36. С тези думи Ивайло Славков от СБА подкрепи пред Нова телевизия увеличението на часовете за кормуване.

Предлагат кандидат-шофьорите да се обучават и на магистрала

Предлагат кандидат-шофьорите да се обучават и на магистрала

Задължително шофиране в засилен трафик и при намалена видимост

"Като се върнем в годините назад, ние сме минавали през доста перипетии. 80- те години часовете бяха 36. Имаше два вътрешни изпита - на осмия и на шестия час. За дамите, на полигона, се взимаха още 20 часа. Курсът беше три месеца и половина. Общо около 60 до 70 часа се получаваха за шофиране", посочи Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

След 90-те години часовете са свалени на 25, а през 2010 година са увеличени отново и стигат до 31. Това оказва положително влияние, според Иванов. Сега обаче от гледна точка на обкръжаващата среда, агресията в училище и липсата на възпитание поведението на младите шофьори е друго, коментира Иванов.

Предлагат 42 часа практика за кандидат-шофьорите и 1000 лв. курс

Предлагат 42 часа практика за кандидат-шофьорите и 1000 лв. курс

Компетентни ли са в ИААА да предлагат проверка на умения с виртуални ситуации

Той отново настоя от АПИ за създаване на карта на пътнотранспортните нарушения, така че новите водачи да бъдат обучавани и според местата, на които са станали тежки инциденти.

Според Ивайло Славков понятието цена е размито. 

"Хиляда лева е психологическата граница. За някои са малко, но за други повече. Понятието цена е размито. Важни са трудът, който се полага и качеството на обучение", поясни Ивайло Славков.

Йонко Иванов обаче постави въпроса защо родителите на млади водачи не зачитат какви са сумите, изплащани при ПТП. Той подчерта, че 20% от катастрофите у нас са причинени от млади водачи на автомобили.

Шофьорските курсове поскъпват рязко

Шофьорските курсове поскъпват рязко

В сряда ще бъде гласувано задължителните часове по кормуване за бъдещите шофьори да се увеличат от 31 на 45