Министерство на здравеопазването променя методиката за получаване на 1000 лв. за лекари и медицински персонал на първа линия. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов днес при представяне на Плана за борба с коронавируса. Причината - множество засечени нарушения сред лекари, джипита и други, които се оказва, че вземат средствата, но са били само няколко часа на работа на ден и не са лекували пациенти с коронавирус.

135 млн. лв. ще са нужни за планиране на тези средства при бъдеща вълна за Спешната помощ и за 1000 лв. Те ще се предоставят по справедлив начин, обяви той.

Без бонуси от 1000 лева за медиците на първа линия

Без бонуси от 1000 лева за медиците на първа линия

От следващия месец парите ще зависят от натоварването

Затова ще се изготви пълен график за целия месец и 1000 лв. ще се получават за действителна работа на структурите, което ще е стимул за работещи.

Парите са вземани от хора, които не са работили според изискванията, потвърди и здравният министър Стойчо Кацаров. Той уточни, че методиката се променя веднага и на практика плащането се обвързва с дейността, така лекари ще получават средствата само ако са лекували болни от коронавирус.