България изпрати днес 12 строителни инженери в Албания, за да помогнат при оценката на сградите, пострадали след земетресението. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред временно изпълняващият длъжността външен министър на Албания Гент Цакай.

Двамата разговаряха в Братислава в рамките на срещата на външните министри от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Екипът инженери е пристигнал в Тирана по молба на албанската страна в края на миналата седмица. Веднага след получаването на искането вицепремиерът се е свързал с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и с тяхно съдействие Университетът по архитектура, строителство и геодезия е излъчил 12 специалисти под ръководството на проф. д-р инж. Богомил Петров от Катедра "Строителни материали и изолации".

Помагаме с 200 000 лв. на Албания след опустошителното земетресение

Помагаме с 200 000 лв. на Албания след опустошителното земетресение

Средствата ще бъдат одобрени на утрешното заседание на Министерския съвет

В 6.00 часа тази сутрин те са отпътували с техника за определяне на вероятната якост на натиск на бетона, за сканиране на армировка и за ултразвукова диагностика на бетона, а към 17.00 часа българско време екипът е отпътувал от Тирана за Дуръс.

Цакай благодари за незабавно оказаната помощ. Реакцията ви е на истински приятел, а истинските приятели се познават в моменти като този, заяви той.

По негови думи на Албания ще са необходими близо 700 млн. евро, тъй като над 7000 души са останали без покрив.

Веднага след земетресението правителството ни отпусна и 200 000 лева финансова помощ за Албания от бюджета на МВнР.

По време на срещата с Гент Цакай министър Захариева потвърди подкрепата на страната ни за започването на преговори с Албания за членство в Европейския съюз.

БЧК изпраща помощ за 5000 души в Албания
Обновена

БЧК изпраща помощ за 5000 души в Албания

Тя заминава още днес