Прокуратурата поиска присъда от 12 години затвор при строг режим на изтърпяване за Йоан Матев, подсъдим за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 г. Това стана ясно по време на днешните пледоарии в Софийския градски съд.

Според държавното обвинението лицето, което е умъртвило Георги Игнатов на 2 юни 2015 г., е подсъдимият Йоан Матев. Убийството се характеризира с пряк умисъл и с нанасяне на удар с нож в жизненоважен орган. Гражданският иск е и за обезщетение по 200 000 лв. за всеки един от искателите.

Йоан Матев отрича за убийството в Борисовата градина

Йоан Матев отрича за убийството в Борисовата градина

Той нямал спомени за случилото се

Адвокат Ина Лулчев заяви, че няма единна верига от косвени доказателства, които да води до един извод, че Йоан Матев е извършител убийството. Няма нито едно категорично косвено доказателства, а всички косвени доказателства са с недостатъци, посочи адвокат Лулчева.

Според нея няма очевидци и няма преки доказателства, че именно Йоан Матев е извършил престъплението. "Няма очевидци и няма никой, който да каже, че Йоан Матев е бил на пейката до Георги Игнатов", категорична бе адвокат Лулчева. Тя изтъкна, че няма доказателства за това, че Йоан Матев е носил нож със себе си и няма доказателства за това как е бил облечен. Няма нито едно пряко, нито едно косвено доказателства, което да установява факта, че Йоан Матев е посегнал и убил Георги Игнатов, подчерта адвокат Лулчева.

Снимка 522107

Източник: БГНЕС

Адвокатът Ина Лулчева заяви и че не е доказано, че намереният нож е средство на престъплението, както и че движението на Матев от свидетелските показания не го свързват с убийството. Освен това свидетелските показания не могат да бъдат поставени в основата на една осъдителна присъда. Преди да бъдат анализирани записите от камерите, трябва да се анализира какво е процесуалното естество на самите камери, каза адвокат Лулчева.

След оглед на веществените доказателства само съдът може да установи какво показват веществените доказателства. Според адвокат Лулчева налице е един негоден доказателствен източник в записите на камерите, защото не може еднозначно да се установи съдържанието им.

Не може чрез свидетелски показания да се установява съдържанието на една снимка, по думите на адвоката и допълни, че ако снимката е некачествена всеки може да приложи своето въображение. "Как на снимка, на която вещото лице не може да идентифицира лице, се обсъжда носът?", запита адвокат Лулчева. Прокуратурата иска на базата на несигурните показания да осъди Йоан Матев, категорична бе защитата.

В съдебна зала Ина Лулчева заяви oще, че разследването по делото не е водено почтено, а братът на подсъдимия Марсел Матев е дал показания под натиск.