Българският Червен кръст е организацията, която ще предоставя на уязвими граждани храни от интервенционните запаси на Европейския съюз през 2008 година.

За това подписаха договор изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков и председателят на БЧК Христо Григоров.
Според споразумението за сътрудничество над 12 хиляди тона храни (бяло брашно, захар и ориз) ще бъдат раздадени на 364 788 социално слаби хора от всички общини в страната.

Списъци с имената на бенефициентите ще се предоставят от Агенцията за социално подпомагане и нейните подразделения - дирекциите "Социално подпомагане" по места.
В тях ще попаднат гражданите, получаващи помощи за отопление през настоящия зимен период.

Всяка година страните-членки на Европейския съюз обявяват видовете стоки и количествата, налични в интервенционните им складове, и всяка страна-членка има право да кандидатства за тях. Досега тази мярка е прилагана спрямо 7 милиона души от 15 страни, членуващи в Европейския съюз. От 2008 година тя ще бъде валидна и за България, съобщават от БЧК.

Изборът на организация, която ще осъществява разпределението, е направен от Министерство на земеделието, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на здравеопазването.