Въпреки изразената от кмета на община Поморие готовност, да даде разумен срок на Зелени Балкани за освобождаване на Посетителски център "Поморийско езеро", в петък, в офиса на организацията, е получено писмо, че това трябва да стане в рамките на 14 дни.

Това не е възможно на практика, без да бъдат нанесени непоправими щети на експозицията и функционирането на Центъра, споделя Елена Стоева от Зелени Балкани. В същото време все още не е получен отговор от Световна Банка и другите донори, финансирали изграждането на Центъра и експозицията. Напускането на Центъра и вземането на решение без тяхното знание е правен и етичен проблем според представители на Зелени Балкани.

Предстои и работна бригада от доброволци на Зелени Балкани на Поморийско езеро, обявена за периода 01-08 септември, за която Посетителския център е естествена база за организация на дейностите и затварянето му би попречило и на консервационните дейности.

Екозащитници се опасяват от застрояване на Поморийското езеро

Екозащитници се опасяват от застрояване на Поморийското езеро

"Зелени Балкани" са принудени да напуснат създадения от тях Посетителски център

Зелени Балкани отново отправят апел, който е подкрепен и с тяхно писмено искане да бъде продължено стопанисването на центъра в разумен срок, като минимум в рамките на активния сезон, или за периода, в който те имат осигурени средства за екипа и режийните разходи на Центъра, което е поне в следващите 3 години. Мнението на Зелени Балкани е подкрепено и от обществеността, с 2 петиции, които към момента имат общо близо 1 000 подписа за продължаване на стопанисването на Центъра от организацията.

Припомняме, че на 17 август те изразиха своите опасения, че принудени да напуснат създадения от тях Посетителски център.