Група български граждани, които са участвали в организацията на предишните избори като доброволци, се обръщат в писмо до президента Росен Плевнелиев и националния омбудсман Мая Манолова с искането за налагане на вето (съответно от държавния глава) и сезиране на Конституционния съд от националния омбудсман.

Призоваваме Ви да упражните конституционното си право на вето над променения Изборен кодекс. По този начин ще дадете шанс на Парламента да чуе гласа на гражданското общество в и извън пределите на България и преосмисли решенията си”, се обръщат към Росен Плевнелиев и към Мая Манолова:

Госпожо Омбудсман, Призоваваме Ви да упражните правото си да сезирате Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на приетите поправки в Изборния кодекс поради ограничаване на изборните права на българските граждани извън страната.

Отвореното писмо е подписано от 150 български граждани. Припомняме, миналия уикенд, веднага след приемането на ограничението изборни секции да се откриват само в посолствата и консулствата на България в съответните държави, българи, живеещи в чужбина, се организираха за протести и петиция с искане за отмяна на решнието.

Според тях аргументите, с които промените в Изборния кодекс бяха на правени миналата седмица, нямат нищо общо нито с правото, нито със стратегическите приоритети на Република България.

Притеснителен е и процесът на приемане на въпросните поправки. Липсата на прозрачност, предварителен анализ на ситуацията и ясна стратегия за изборна реформа доведе до сериозни противоречия и рискове пред демокрацията в страната.

Между 80 000 и 100 000 досега гласуващи български граждани няма да могат да го направят в бъдеще.

В отвореното писмо се посочва още, че българите в чужбина не могат да бъдат удовлетворени от обещанието за ускорено въвеждане на електронното дистанционно гласуване за президентските избори тази есен. Според тях обаче в такива срокове не е възможно такова да бъде въведено: „Съществуват непреодолими ограничения от техническо, организационно и комуникационно естество.”

Освен това доброволците се притесняват, че съществува реален риск, електронното дистанционно гласуване да бъде опорочено поради некачествено и прибързано въвеждане.