17 деца са приети в „Пирогов" с повръщане, съобщиха от болницата.

Всички те са от Дом за деца в кв. „Драгалевци". Децата са яли семена от дърво, най-вероятно клен, което расте в двора на дома.

Четири от прегледаните деца са оставени в Детската токсикологична клиника на "Пирогов" за наблюдение, останалите 13 са освободени. Те са приети в сряда в 20.50 ч.

Децата в дома са между три и седем години, обясни пред репортер на news.bg директорката Веселка Соколова.

Тя посочи, че в тази възраст децата са много любопитни и се случва да опитват неща, които не са за ядене. В дома се отглеждат общо 50 деца.

Инцидентът е станал вчера преди 19 часа вечерта. От дома веднага са извикали Бърза помощ, като видели, че много деца започнали да повръщат.

Пострадалите вече са в по-добро състояние и си играят на двора.

Четирите деца - едно на три половина и три на 6 годинки, приети вчера около 22 часа в „Пирогов", са в добро състояние.
Няма никаква опасност и лекарите не са притеснени, тъй като клиничната им картината е добра.

Доц. Маргарита Гешева обясни на брифинг в Детска токсикология, че състоянието им е напълно нормално за инцидент от такъв тип - децата са яли листа, семена, шушулки, намерени в градината на социалното заведение.
Готвихме си боб, разказа 6-годишният Стефан.

Пепи, който е на три годинки и половина, каза че не го е боляло коремчето и че в момента е гладен.

Доц. Гешева обясни, че всички деца са гладни, но това е добре, тъй като означава, че няма сериозни поражения.

На децата са направени промивки и им се дават успокоителни за стомашната дейност лекарства.
Симптомите са повръщане и стомашни болки, които са се проявили веднага след вечерята, към 20 часа, въпреки че децата са яли растенията по-рано.

Персоналът за социалното заведение е реагирал изключително адекватнои през "Пирогов" са минали общо 17 деца - всички, които са имали признаци на отравяне, както и тези, които са казали, че са яли „боб".

Децата ще останат и днес в Детската токсикология, като най-вероятно изписването им ще започне утре.

Всички показатели на децата се следят, включително им се прави ЕКГ, тъй като някои растения могат да съдържат токсични вещества, които да увредят сърдечната дейност. Засега обаче такива показатели няма.

Доцент Маргарита Гешева алармира, че има намерения, макар и неофициално все още, отделението Детска токсикология в "Пирогов" да бъде закрито.
Това са 10 легла и макар и не непрекъснато и целогодишно, базата често недостига. Доцент Гешев подчерта, че отделението е единствено не само в България, а и на Балканския полуостров и че то е необходимо особено в такива „пожарни" случаи като този.

Ръководството на болницата на този етап успява да спаси и запази отделението по Детска токсикология, но опасността продължава да стои.

В Детска токсикология се приемат освен случаи на натравяне и токсични реакции след употреба на лекарства.