17 граждански организации в България подкрепиха международната декларация на депутати от ПАСЕ срещу сурогатството.

Припомняме, в декларацията на ПАСЕ се казва, че сурогатното майчинство е нарушаване на човешките права и човешкото достойнство и трябва да бъде спряно.

Седемнадесетте граждански организации, представляващи медици, психолози, семейни терапевти, юристи, родители и др., изразиха подкрепата си в писмо тази сутрин до Жан-Клод Миньон, президент на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), във връзка с Декларацията срещу сурогатното майчинство, подкрепена от 22 депутати от ПАСЕ и близо 150 члена на Съвета на Европа.

В писмото си представителите на 17-те граждански организации изразяват дълбока
загриженост относно гласуваните
на първо четене законодателни промени за узаконяване на сурогатството. Те посочват, че "легализирането ще бъде огромна грешка за България и по-специално за жените и децата, които ще бъдат основно засегнати."

Според тях сурогатството увеличава риска за живота, бъдещето и здравето на жените и превръща децата в стока. В обръщението си до президента на ПАСЕ те изразяват надежда управляващите в България да обърнат сериозно внимание на
Декларацията на ПАСЕ и да отхвърлят сурогатството.

В излязлата преди няколко седмици на сайта на ПАСЕ Декларация по повод сурогатното майчинство се посочва, че то нарушава човешките права и достойнство и трябва да бъде спряно. В нея се изброяват редица Международни споразумения, на които тази практика противоречи. Декларацията е ясен сигнал към България, която ако легализира сурогатството ще наруши Европейската конвенция за правата на човека, Конвенцията за правата на децата, Конвенцията за правата на жените и редица други международни договори, по които е страна.

Сред подкрепилите Декларацията организации са Гражданско сдружение "Асоциация Общество и Ценности", фондация „Център за правна помощ: Глас в България", Гражданска инициатива "Справедливост", Граждански форум за защита на детето и семейството, Българска християнска медицинска асоциация, Родителски комитет, Фондация "Мисия Възстановяване", Фондация "Мост на любов" и други.