Над 188 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонт и мерки за повишаване на енергийната ефективност на спортни и културни институции в страната, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Парите ще бъдат инвестирани чрез регионалното министерство в качеството му на Структура за наблюдение и докладване по инвестиция "Подкрепа за обновяване на сградния фонд" от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

След извършена проверка и оценка са публикувани одобрените и отхвърлените проектни предложения за инвестиции по процедурата "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт", съобщиха от МРРБ. Одобрени са 112 проекта за сгради на културата и изкуство и 41 - за сгради за спорт.

Сред обектите, които ще бъдат реновирани със средства по програмата, са сградата на Софийската опера и балет, Държавен сатиричен театър "Алеко Константинов", Драматично-куклен театър "Иван Радоев", Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив, Драматичен театър - Ловеч, както и Централната армейска библиотека на Българската армия в София.

Санират административни сгради в 79 общини у нас

Санират административни сгради в 79 общини у нас

С над 221 милиона лева

Предвиждат се и ремонти в редица културни институции като регионални музеи и библиотеки, театри, културни центрове и художествени галерии. Сред одобрените за финансиране на дейности по ремонт и енергийна ефективност са обекти като Гърковата къща в Копривщица, възстановителен и културен комплекс "Генерал Суворов" в Суворово, сгради за обществено обслужване в областта на културата и изкуството на територията на Столична община и в община Поморие, Общински център за култура "Нончо Воденичаров" в Раднево, Общински театър "Възраждане" в град Септември о Художествена галерия "Никола Маринов" в Търговище. Финансиране получават и културен дом в село Габарево, община Павел баня, Регионална библиотека "Г.С. Раковски", община Ямбол, културен дом в Чипровци, сграда за културни дейности в Ракитово, културни сгради в Поморие, Общинският исторически музей в Брезник, Културните домове в град Бобов дол и в община Рудозем, Регионалната библиотека "Христо Ботев" и Младежкия дом във Враца, Историческият музей в Чирпан, Регионална библиотека "Н. Й. Вапцаров" и "Дом на културата" в Кърджали, Регионална библиотека "Ем. Попдимитров" в Кюстендил, Художествената галерия в Смолян, "Комплекс за култура и изкуство" в Стара Загора, изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново" и "Сирак Скитник" в Сливен. Ще бъдат ремонтирани и сградите на Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград, музей и библиотека в Долна баня, Археологически музей "Велики Преслав", Природонаучен музей в село Черни Осъм, община Троян, Драматично-куклен театър "Иван Димов" в Хасково, зала "Знаме на мира" във Велинград, Дом на културата "Мара Белчева" в Севлиево, Национален земеделски музей, Младежки културен център в Бургас, Регионалният исторически музей в Шумен, Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров" в същия град, музей "Дом на хумора и сатирата" в Габрово и Регионалния исторически музей в Благоевград.

Ще бъдат внедрени мерки за енергийна ефективност в над 60 народни читалища в страната, сред които са тези в Плиска, Каспичан, Балчик, село Зафирово, община Главиница, село Екзарх Антимово, община Карнобат, село Огняново, община Гърмен, Велинград, Долна Баня, Етрополе, село Драгоево, община Велики Преслав, Аксаково, село Абланица, община Хаджидимово, Стара Загора, село Люляково, община Руен, Златица, град Опака, село Полковник Дяково, община Крушари, селата Елешница и Драглище в община Разлог, село Алеково, община Алфатар, Кърджали, Кюстендил, село Глава, община Червен бряг, село Болярино, община Раковски, село Алдомировци, община Сливница, село Брежани, община Симитли, Спот, село Якимово, Петрич, село Коларово и село Марикостиново в община Петрич, село Орлов дол в община Тополовград, село Софрониево, община Мизия, селата Згалево, Одърне и Тотлебен в община Пордим, Дългопол, селата Катунци, Склаве и Джигурово в община Сандански, Момчилград, Несебър, село Коритен, община Крушари, град Съединение, Гулянци, село Смилян, община Смолян, Долни Чифлик, Суворово, община Стралджа, селата Градец, Пъдарево и Мокрен в община Котел, селата Гагово и Зараево в община Попово, Горна Оряховица, Севлиево, село Скравена, община Ботевград, Кричим, село Селановци, община Оряхово, град Ардино, Казанлък и село Михалич в община Вълчи дол.

МРРБ отпусна 9 млн. лв. за обновяването на БАН

МРРБ отпусна 9 млн. лв. за обновяването на БАН

Ще бъдат ремонтирани три научни комплекса в столицата

В сектор "Спорт" най-много са одобрените проекти за ремонт на спортни зали, сред ткоито "Юнак" в Ардино, Многофункционална спортна зала "Асеновец" в Асеновград, Спортна зала "Никола Петров" в Горна Оряховица, Спортна зала в Златица, "Арпезос" в Кърджали, "Спартак" в Плевен, "Диана" в Ямбол, "Нефтохимик" в к-с Лазур в Бургас, "Хебър" в Пазарджик, "Плиска" в Шумен, зали "Чавдар" и "Стоян Николов" в Етрополе, както и спортните зали в Момчилград, село Селановци (община Оряхово), Рудозем, Пловдив, Омуртаг, Чипровци, Брезник, Червен бряг и Свиленград. Одобрени са и проекти за ремонт на спортен комплекс "Шабла", спортната сграда и стадиона на Попово, спортната база в Раднево, стадион "Тунджа", комплекс "Септември" в Симитли, спортен комплекс "Локомотив" във Варна, стадион "Георги Бенковски" във. Видин, стадион "Берое" и тренировъчна спортна зала в Стара Загора, Гребната база" във Видин и зала за борба в Бобов дол.

Стадионът на Ботев Пловдив получи Акт 16

Стадионът на Ботев Пловдив получи Акт 16

До дни спортното съоръжение ще получи и лиценз за мачове от родното първенство

Получават финансиране и няколко проекта за ремонт на закрити плувни басейни - РЦ "Меден рудник" в Бургас, ж.к. "Еленово-1" в Благоевград, "Антон Митров" във Велинград и др.

След ремонтите сградите обектите трябва да постигнат клас на енергопотребление минимум клас "В" и да спестяват минимум 30% от първична енергия. Сред допустимите дейности са текущ ремонт за въвеждане на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъпна среда и изграждане на хибридна фотоволтаична система за производство на електроенергия за собствени нужди и др.

В началото на декември 2023 г. са одобрени за финансиране мерки за енергийна ефективност и в сградите на 79 общини, пожарни служби, полицейски управления и централите на държавни институции, които също ще бъдат обновени със средства от Плана за възстановяване и устойчивост.