Днес се навършват 19 години от кървавия атентат срещу българската база "Индия" в иракския град Кербала. При атаката загинаха петима български военни.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов е изпратил съболезнователен адрес към близките на загиналите, в който изразява уважението и преклонението си пред саможертвата на загиналите, съобщава БНР.

Военните от 61-а Стрямска механизирана бригада-Карлово ще поднесат венци и цветя пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм и ще бъде отслужена панихида.

На 27 и 28 декември моеннослужещите от Съвместното командване на специалните операции ще почетат паметта на своите загинали колеги на панихиди в родните им места.

При нападението от 27 декември 2003 г. загинаха 29-годишният майор Георги Качорин, 26-годишният старши лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидати Иван Инджов (36), Антон Петров (26) и Свилен Киров (25). Още 27 български рейнджъри бяха тежко ранени.

В Плевен почетоха паметта на загиналите ни бойци в Ирак преди 18 г.

В Плевен почетоха паметта на загиналите ни бойци в Ирак преди 18 г.

Отслужиха панихида в тяхна памет

Анализ на ситуацията впоследствие посочи, че в трагичния ден два поста в района са сигнализирали за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион бомба северозападно от базата. Караулът и групата за бързо реагиране са открили стрелба по движещия се камион. Въпреки че намиращите се в кабината нападатели са ликвидирани, камионът цистерна е продължил да се движи към сградата.

Вероятно цистерната е била взривена дистанционно, като минута преди взрива базата е била обстреляна допълнително с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка.

В резултат на взрива и мощната ударна вълна се срутват оградната стена както и почти всички стени от северната страна на "Индия".

След около 10 минути е извършен подобен атентат и в центъра на Кербала - непосредствено пред сградата на кметството и в близост до сградата на местната полиция. Петнадесет минути по-късно е извършен атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване.

Целият български контингент в Кербала веднага е събран на едно място в друг лагер. На 28 декември 2003 г. правителството решава 30 декември да бъде обявен за ден на национален траур.

14 години от трагедията в Кербала

14 години от трагедията в Кербала

На 27-и декември 2003 г. загинаха петима български военни

Инцидентът повдигна редица въпроси и дискусии за сигурността на българските военни в Ирак, за тяхната подготовка, оборудване и въоръжение, за разузнавателната информация и комуникацията между компетентните служби и институции.

По-късно комисията, извършила вътрешноведомствената проверка по атентата срещу българската база "Индия" в Кербала, констатира, че "подготовката на батальона, в това число и специалната, е била несъобразена в пълен обем с операцията в Ирак, с потенциалните заплахи и враждебна среда, характерни за театъра на операцията, както и спецификата на мисията".

Констатирано бе, че националната система за прилагане на поуките от участие в подобни операции не действа достатъчно ефективно и своевременно. Потвърдена беше първоначалната оценка, че професионалните действия на българските военнослужещи в Кербала, високият дух и добра подготовка са направили възможно отразяването на атаката и са довели до минимализиране на загубите.

До края на военното участие в Ирак България е загубила общо 13 бойци. В годините, последвали началото на мисията в страната, при различни обстоятелства, включително и при инцидент с т. нар. приятелски огън, загинаха още осем български военни - офицерските кандидати Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов, Валентин Донев, Марин Милев, Цветан Камов и Паун Георгиев.