2.09 млрд. лв. е проектът за бюджета на София за 2022 г. Той е с 200 млн. лв. по-голям от предходната година поради два фактора - 100 млн. лв. за заплати на учителите, 100 млн. лв. от инвестиции и заеми за доизграждане на трета линия на метрото и вътрешни градски рингове.

Предвиждат се инвестиции в стратегически проекти, но остава неяснота в разходната част заради цените на енергоносителите, които Столична община и дружествата й ще трябва да плащат, затова се предвижда актуализация в средата на година. Това обясни на пресконференция кметът Йорданка Фандъкова. Процедурата по приемане на проектобюджета може да започне веднага, предстоят срещи с партньорите, партиите в Столичния общински съвет, в средата на месеца ще се внесе, така се очаква в края на март проектът да бъде приет, поясни зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Фандъкова апелира към общинските съветници това да се случи, за да се избегнат ограничения да не се изпълняват дейностите.

„Спаси София“ с предложение за „зелен“ столичен бюджет

„Спаси София“ с предложение за „зелен“ столичен бюджет

Предложенията ще изискват допълнителни 35 милиона лева към общинския бюджет

Кметът обаче се жалва, че правителството е отхвърлило искането на Столична община за подкрепа на градския транспорт, което тази година ще остане основно предизвикателство заради по-високия брой пътници и огромния скок в цените на горивата. В тази връзка кметството залага собствени средства в размер на 150 млн. лв.

9 млрд. лв. е приносът на гражданите в държавния бюджет, данъците на столичани са в размер 457 млн. лв.

Планирани са 830 млн. лв. собствени приходи - от местни данъци 497 млн. лв. и от такси - 292 млн. лв., приходи в размер на 83 млн. лв. от такси от битови отпадъци. 272 млн. лв. са от европейски програми, 119 млн. лв. от целеви инвестиционни заеми, 766 млн. лв. е финансирането на държавните делегирани дейности - заплати, осигуровки, издръжка, 80% от тях са за учители за детски градини и училища, останалите са социални услуги, медицински сестри в училищата, култура, сигурност. Социалните дейности са 100% целеви, при някои се дофинансира с общински средства, което е на стойност 152 млн. лв.

София иска 195 млн. евро заем от ЕИБ за метрото
Обновена

София иска 195 млн. евро заем от ЕИБ за метрото

Кредитът ще е за срок от 25 години

В петък е получено потвърждение за най-високия възможен рейтинг за София от "Standard and Poors", което позволява да се кандидатства за добри условия за заем, което е важно за трета линия на метрото.

1/3 - 584 млн. лв. е размерът на инвестиционната програма на Столична община за 2022 г., 54% е от собствени средства останалите европейски програми, средствата от държавата са 15.3 млн. лв.

Транспорт

Най-голям процент - 211 млн. лв. ще се вложат в сектор "Транспорт", с 92 млн. лв. се осигурява старт на строителството на метрото към кв. Левски Г. Има пълна готовност, очаква се този месец да започне, до края на годината ще се проектира другото разширение - 6 км в район Слатина, за което е искан заем от ЕИБ, ако бъде одобрен - ще се стартира и тази част, поясни Йорданка Фандъкова.

93 млн. лв. ще се инвестират в нови трамваи, автобуси, по ОП "Околна среда" - 25 нови трамвая и 52 електробуса се очакват. 23.7 млн. лв. са заложени за трамваен релсов път по цар Борис 3. За изграждане и основен ремонт на пътна инфраструктура - 120 млн. лв., към тях допълнително се осигуряват 50 млн. лв. за поддържане на улиците във всички райони на София и се запазва размерът на районните кметове за поддържка и ремонти в кварталите. За изграждане на бул. Тодор Каблешков, Филип Кутев, Източна тангента, бул. Опълченска и общо 16 обекта за изграждане, има средства за 34 транспортни обекта в кварталите.

За изграждането на ВиК мрежа започва старт на обектите по ОП "Околна среда" - 88 млн. лв. за водопроводи и канализации.

Дончо Барбалов добави, че за 2021 г. има над 100% изпълнение на приходите в Столична община.

За образование за 2022 г. се предвиждат 56.5 млн. лв. за изграждане на 28 детски градини, 3 училища. Проведен е разговор с министъра на финансите и премиера за още 70 млн. лв. за детски градини и училища, при който те уверили, че ще бъдат отпуснати заради недостига на места в София.

Одобриха бюджета на София за 2021 г.

Одобриха бюджета на София за 2021 г.

5 млн. лв. ще бъдат насочени към транспортните оператори

Чистота на града

50.6 млн. лв. е капиталовата програма за инвестиции в по-чист въздух и технологии, 237 млн. лв. от такса битови отпадъци е за събиране, миене, увеличават се площите за миене с 40% и графиците за миене, което според Фандъкова, е най-важно за по-чист въздух.

За миене на кварталите - Министерството на околната среда и водите залага финансиране, което е част от средствата - има 130 проекта на стойност 77 млн. лв.

Предвижда се ремонт на тротоари и облагородяване на блокови пространства, залагат се средства за култура и инфраструктура, за Банята, за ремонт на театър "Зад канала". 2 млн. лв. се инвестират в различни спортни дейности, скейт парк в Северен парк. Програмата за парковете е 12.2 млн. лв. за отчуждаване за гарантиране на обектите на транспортната инфраструктура. Предвиждат се и 18 нови социални услуги, система за видеонаблюдение.