С 20-30 екипа на ден столичната полиция ще следи за всякакви нарушения по време на абитуриентските балове - за правилното движение по пътното платно, за ползване на обезопасителни системи и спазване на скоростните режими. Това заяви началникът на отдел "Пътна полиция" в СДВР Мартин Цурински на брифинг, посветен на предстоящите абитуриентски балове.

Обхванати са местата на събиране на абитуриентите около ресторантите и хотелите. Обезпечено е движението. Задължение на водачите е безопасното придвижване на пътниците в автомобила, задължение на пътниците е да ползват обезопасителните системи в автомобила, подчерта Цурински.

Полицията ще установява нарушения по фотоснимки и видеоклипове. Инспектор Мария Ботева обясни, че е задължително спазване на правилата в Закона за движение по пътищата за абитуриентските балове. За това от началото на месец май стартира специализирана полицейска операция, като част от нея съвпада с 24 май.

На територията на цялата страна ще се осигури подпомагане на движението. Дефилетата извън училищните дворове ще бъдат контролирани, увери Ботева. Тя поясни, че когато се возят повече пътници в колата това също е нарушение, нарушение е и когато водачите разговорят по телефона, използвайки ръцете си. Показването през различните видове отвори на превозните средства също е забранено.

Не се обсъждат промени в датите на балове и матури, засега

Не се обсъждат промени в датите на балове и матури, засега

Рано било за решение дали да отпадне външното оценяване след 4 и 10 клас

През последните три години 2017, 2018 и 2019 г. се увеличава броят на установените нарушение на Закона за движение по пътищата. Взетите мерки спрямо абитуриентите са 90и през 2019 година, с 300 повече спрямо 2018 година, а спрямо 2017 година с петстотин повече.

22 пешеходци са получили наказание директно на място през 2019 г. Общо нарушенията на водачите на превозни средства през 2019 година наброяват 627. Най-много нарушения са установени на ОДМВР-Пловдив.

По отношение на месец май 2020 г. установените нарушения, за които са съставени фишове на мястото са 55 688. Те са с 1915 повече в сравнение на 2019 г. Актовете за установени административни нарушения през май 2020 г. са 24 393, което е с 1897 повече спрямо периода на 2019 г.