В момента работят около 50% от заведенията, фалиралите са около 20. Това заяви председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов по повод икономическа криза, следствие от коронавируса, съобщи БНТ.

Относно отварянето на заведенията на закрито от 1 юни Алибегов коментира, че това ще даде въздух на колегите, които нямат летни градини. Той поясни, че в момента заведенията у нас работят на 30% капацитет.

Според него е много важна стъпката, която е предприета във връзка с отварянето на клубната сцена от 15 юни.

Алибегов подчерта, че по важното предложение е това да се дигне минималната работна заплата на 800 лева, което е безпрецедентно по време на криза.

Ако се приемат и на второ четене промените в Закона за ДДС, от 1 юли минималната заплата в нашия бранш ще стане 800 лв., добави той.

По отношение на намаляването на ДДС-то Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" коментира, че трябва да има компенсиране на засегнатите браншове, но намаляването на ДДС не е правилният механизъм. Според него трябва да се мисли за директни субсидии към директно пострадали или застрашени бизнеси. Защото ДДС е данък, който се плаща изцяло от крайния потребител, отсече Николов.

Когато се намалява ДДС за даден бранш, трябва да се мисли какво ще донесе това на крайния потребител, който носи цялата тежест на този данък. В България по закон всички цени трябва да се обявяват като крайни цени с всички включени данъци и такси в тях, съобщи БНР.

Потребителите трябва да знаят, че за тях облекчението няма да се усети по никакъв начин, коментира още той.