30 000 лева за поддръжка е получавала Витоша в последните няколко години. Това заяви пред Нова телевизия заместник-министърът на околната среда и водите Тома Белев.

По негови думи това е дори много и даде пример с Беласица, където са получавали по 5000 лева. По негови думи в горите държавното финансиране е спаднало с 30%.

Белев е на мнение, че контролът в Министерството на околната среда и водите куца.

"Съотношението между предварителен, текущ и последващ контрол е много неравномерно от години. Предварителният заема около 80%, текущият - около 19%, а последващият - едва 1%. Имаме и извънредно голямо текучество на персонал в министерството - 15-18%. Огромно количество щатни бройки са незаети", посочи той.

Улеснение за туристи и спортисти на Витоша с обновена маркировка

Улеснение за туристи и спортисти на Витоша с обновена маркировка

Дейността е вече в ход над половин година

Според него трябва да бъдат изринати условията за корупция - заповедите да са ясни, а процедурите да са по-малко. "Към края на ноември имаше 20 000 за 60 човека персонал. Те са резултат от лошото прилагане на закона", обясни Белев и допълни, че е наясно с какво ще започне работата си.

"Не прилагаме добре директивата за хабитатите, не сме обявили всички защитени зони седем години след крайния срок. Редица заповеди са с некачествени цели и режими. До март трябва да спасим казуса, за да няма дело в ЕС", заяви той.

По негови думи 30% е минимумът в ЕС за защитени територии.

Относно лифтовете на Витоша Белев смята, че може да се подменят. Единственият, който може да задължи това да се случи, обаче е столичният кмет. Белев обясни, че Фандъкова е предприела стъпки относно възстановяването на Княжевския лифт. Започната е процедура и за подмяна на лифтовете на ски влек "Заека".

Шефът на ИАГ сигнализира: Около Витоша никнат вили под предлог, че са стопански постройки

Шефът на ИАГ сигнализира: Около Витоша никнат вили под предлог, че са стопански постройки

На практика застрояването е възможно чрез вратички в закон