Почти 30% от младите шофьори признават, че пишат и четат съобщения на мобилните си телефони, докато шофират. Това обяви д-р Милен Марков от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" на финалния етап на състезанието "Най-добър млад шофьор на България", съобщават от "24 часа".

Данните са от проучване, проведено сред близо 1200 шофьори на възраст до 26 години.

85% от анкетираните биха препоръчали да се шофира с придружител в първите седмици след взимане на шофьорска книжка. Близо 50% пък твърдят, че се чувстват готови да окажат първа помощ на пострадали при катастрофа.

Положителна тенденция е, че 67% от анкетираните следят дали всички пътници са поставили обезопасителните си колани, включително и пътуващите на задните седалки.

С над 50% е намалял броят на загиналите от катастрофи през 2020 г

С над 50% е намалял броят на загиналите от катастрофи през 2020 г

От 1990 г. до днес се отчита намаление от 4 пъти на броя жертвите

1/4 от анкетираните обаче признават, че имат приятели, които шофират под влиянието на алкохол или наркотични вещества. По думи на Марков тази цифра е плашещо голяма.

70% не смятат, че трябва да се увеличи максималната разрешена скорост, докато 8% а на мнение, че това е възможно. 22% пък са твърди поддръжници на нейното увеличение.

Инициативата "Най-добър млад шофьор на България" се провежда за четвърта поредна година. Кампанията е насочена към шофьори със стаж до 5 години и на възраст между 18 и 26 години. Участниците демонстрират своите теоретични познания чрез онлайн тест, а 20-те справили се най-добре с него участват във финалното състезание, в което показват и практическите си умения зад волана.

Младите шофьори - най-опасни през третата година

Младите шофьори - най-опасни през третата година

Тогава придобивали самочувствие, че могат всичко на пътя