С над 50% е намалял броят на загиналите от катастрофи в градовете през 2020 г., въпреки че трафикът се е увеличил. Това съобщи Малина Крумова, председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) в сутрешния блок на БТВ. Тя посочи, че трафикът по натоварените кръстовища в София през втората половина на изминалата година е отбелязал ръст от 20%.

По думите ѝ в условия на пандемия много хора предпочитат да пътуват със собствените си автомобили за сметка на градския транспорт, което води до увеличение на трафика в градовете. Оптимистична тенденция е, че на този фон намалява и броят на загиналите пешеходци при катастрофи с близо 45%. Значителен спад отбелязват и двете области с най-интензивно движение - София и Пловдив, съответно с 53% и 39%.

Снимка 517887

Източник: ДАБДП

При съпоставка на данните от 1990 г. до днес се отчита намаление от 4 пъти на броя на загиналите при ПТП, въпреки че тогава трафикът и броят превозни средства са били в пъти по-малко. България изпълнява и заложената цел за намаляване броя на тежко ранените при каттаастрофи за десетилетието, стана ясно от представената информация. За периода 2010 - 2020 г. страната ни е постигнала намаление от 36% на тежко ранените и над 40% на загиналите при катастрофи.

Снимка 517886

Източник: ДАБДП

По информация от АПИ над 147,5 млн. лв. от бюджета са инвестирани през 2020 г. в безопасността по републиканските пътища. В тази сума са включени средствата за нови ограничителни системи, пътни знаци и маркировка. Осигуреното финансиране е четири пъти повече в сравнение с 2019 г. и над 6 пъти повече спрямо 2018 г.

Можело е да се избегне катастрофата на АМ "Струма"

Можело е да се избегне катастрофата на АМ "Струма"

Водачите да използват фарове за мъгла

Предстои създаването на е-платформа, през която хората да могат да подават сигнали при нередности на пътя, съобщи Малина Крумова. Това е залегнало в предложенията за промени в Закона за пътищата, които са подготвени съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и предстои да бъдат разгледани в НС. Очаква се платформата да бъде разработена в рамките на 2 години от влизане в сила на закона, а в нея ще бъдат включени всички стопани на пътища, които ще бъдат задължени след подаване на сигнал да дадат информация на подателя какви мерки са предприети за отстраняване на проблема.

Шофьор пострада при катастрофа между два камиона на пътя Бяла-Русе

Шофьор пострада при катастрофа между два камиона на пътя Бяла-Русе

Откаран е в болница

Припомняме, на 19 януари 2021 година организации за пътна безопасност заявиха, че искат конкретни ангажименти от партиите, като заявиха, че , ще се срещнат с водещи партии от парламента една седмица преди изборите.