Най-вероятно е можело да бъде предотвратена вчерашната верижна катастрофа на магистрала "Струма". Но това е обвързано с т.нар. подход безопасна система, заяви Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики в ефира на БНТ.

Припомняме, вчера петима души пострадаха при верижна катастрофа на АМ "Струма".

В тази връзка Русинова добави, че е хубаво е водачите да използват фарове за мъгла. Мъглата и намалената видимост не е явление, което се случва само в България, каза още тя.

Русинова припомни, че след дълги дискусии и работа на една междуведомствена работна група февруари 2020 година е бил възприет нов знак, който предупреждава водачите, че навлизат в участък с намалена видимост.

Петима пострадаха при верижна катастрофа на АМ "Струма"
Обновена

Петима пострадаха при верижна катастрофа на АМ "Струма"

Лентата за движение в посока гр. София е затворена

Електроните табла са регулирани в Наредба 18 като употреба, а предупредителният знак също е регулиран като употреба и може да се използва в случаите, предвидени от Наредба 18.

Знакът е от група "А" - внимание. Използва се временно на платното за движение. Обнародван е в Държавен вестник и е в сила от 14 февруари 2020 година. Представлява триъгълен знак на жълт фон, на който има черти, които имитират намалената видимост и част от автомобил.

На същата дата са въведени още няколко знака. Знак за задръстване и предупреждение за катастрофа, припомни още Русинова.

На 19 януари 2021 година организации за пътна безопасност заявиха, че искат конкретни ангажименти от партиите, като заявиха, че , ще се срещнат с водещи партии от парламента една седмица преди изборите.