Ангажирани с пътната безопасност организации, ще се срещнат с водещи партии от парламента една седмица преди изборите, за да ги питат дали ще има реформа по отношение на Закона за пътна безопасност. Това стана ясно по време на пресконференция на неправителствените организации, работещи в сферата на пътната безопасност.

Преди избори и преди сватба много се обещава, но когато дадеш публично дума, тогава може да ти се търси сметка. Ние трябва да спрем тази касапница по пътищата, заяви Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. Неправителственият сектор иска конкретни ангажименти. По време на срещата в БТА бяха представени данни за катастрофите у нас за периода до 30 ноември 2020 година. Данните показват, че произшествията за този период са 5204, с 6602 ранени. Най-много катастрофи е имало в Пловдивска област 658, в Софийска са 578. Най-малко катастрофи е имало в Ямбол - 44, Перник и Търговище - 53. През 2019 година произшествията са били по-малко в сравнение с 2020 година. В тази връзка десет неправителствени организации, работещи в сферата на пътната безопасност, подписаха днес Етичен кодекс.

С над 20% по-малко загинали от катастрофи у нас за първото тримесечие на 2020 г.

С над 20% по-малко загинали от катастрофи у нас за първото тримесечие на 2020 г.

Това показват данните от последното изследване на Института по пътна безопасност

Организациите искат да станат основата за партньорство между различни НПО, медии, държавни и общински ведомства, търговски дружества за подписване на Меморандум за сътрудничество, партньорство и съвместна дейност в областта на пътната безопасност. Обществото има нужда от такъв документ, за да може да бъдат сведени до минимум катастрофите по пътя, категорични са от организациите.

Меморандумът се подкрепя от: Европейски център за транспортни политики; Българска асоциация на пострадали при катастрофи; Сдружение "Автотехнически експерти за пътна безопасност"; Асоциация за квалификация на автомобилистите в България; Асоциация "Пътна помощ България"; Национално сдружение на пунктовете за извършване на периодични прегледи на МПС; Съюз на автосервизите -София; Сдружение "Софийски мотористи".