Само за последната една година се е увеличил с 30% броят на децата, които са избрали да заминат в чужбина и да довършат образованието си там. По специални програми заедно с тях заминават и родителите им, които могат да изкарат курсове по език и бизнес отношения.

Това стана ясно от организаторите на европейското изложение „Отворени врати за средно образование", което ще се проведе на 22 октомври в столичния хотел „Радисън".

Броят на момичетата и момчетата, които решават да заминат почти се изравнява, като те са основно на 14 и 16-годишна възраст, което съвпада с двете степени на образование в английската система.

Тази година около 30% от децата, които заминават, са избрали да отидат преди средното образование на 12 годишна възраст" коментира Илиева. Според данните около 60% от децата са от София, а около 40% са от други градове в страната.

Освен това 40% от децата, които заминават тази година, са със стипендиии.

Експертите смятат, че елитните пансионарни учебни заведения правят своя подбор много преди кандидатите да се явят на изпитите. От кандидатите се иска да покажат много повече от академичните си способности по време на изпитите, за което е необходима по-сериозна подготовка.

София Желязкова, която е директор на първото английско училище в България, функциониращо по английската образователна система, посочи, че такива училища са общо 9 хил. в света в над 160 държави.

Тя посочи, че според последни изследвания на невролози, трябва да се развиват едновременно всички видове запаметяване. По думите на Желязкова, учителите имат за цел да развиват способностите на всеки един ученик индивидуално.

Прессекретарят на Европейския шахматен съюз Бойко Христов разказа за иновативен проект, въведен от тази година в първото английско училище у нас. Той посочи, че като задължителен предмет в програмата е въведен шахматът.

По думите му, играта е много сериозно и ефективно средство за развиване на характера и интелекта на децата. Христов подчерта, че шахматът развива мисълта, паметта, аналитичното и комбинативно мислене. Помага за самостоятелните избори и спомага за повишаване качеството на образованието.

Изложението в Радисън е насочено и към ученици, и към техните родители, които имат нужда от консултации за това как трябва да бъдат подготвени децата, как да кандидатстват за различни степени на обучение и имат нужда от допълнителна информация за училището или пансиона, който предпочитат.

Искаме да имаме индивидуален подход към всяко дете по време на изложението. За първи път включваме випускници на училища, които също ще дават допълнителна информация", обясни Бистра Илиева.