31% са българите, които не се чувстват европейци.

„Започваме леко да се приближаваме към самочувствието на европейци, но този процес е още в началото", коментира социологът Михаил Мирчев, цитиран от БНР.

Той представи проучване на агенция "АССА-М" за обществените нагласи в края третата година от членството на България в Европейския съюз.

През тази година 26 на сто от анкетираните отговарят, че се чувстват европейци в голяма степен, а 43 на сто - в малка степен.

За сравнение през първата година от членството 39% от запитаните са се чувствали европейци в малка степен, а през 2008 г. този процент е бил 45.

През втората година от членството в ЕС се възстановява условният оптимизъм, коментира Мирчев.
За три години българите вече са успели да се адаптират към новите възможности, идващи от ЕС, както и да се предпазват от рисковете и бедите, отбеляза той.

39 на сто от запитаните не са имали нито полза, нито вреда от членството ни, а 15 на сто са почувствали вреда.

83% българите смятат, че работата в Европа дава по-висок жизнен стандарт. Почти 50 на 50 са мненията, че работата може да бъде интересна и у нас, и в Европа.

Заради кризата в България няма да се завърнат 89% от напусналите в последните четири години.

3 млн. са стреснати от кризата субективно. 2 млн. казват - "абе, стига с тези глупости, ние нали виждаме", каза още Мирчев.

Ако изборите бяха днес, 31% от българите биха гласували за ГЕРБ, 11% за БСП, 5% за ДПС, толкова и за „Атака", 1.5 на сто за СДС, 2.8 за ДСБ, а за РЗС 1.6%.