Ситуацията в Западна България е овладяна, заявиха от ЧЕЗ по повод прекъсванията на електрозахранването на страната в голям брой населени места заради снеговалежите.

Няма населени места без електрозахранване с изключение на локални аварии, твърдят още от дружеството.

За периода от 01 януари до момента са възникнали и отстранени 33 тежки аварии в мрежата средно напрежение и около 200 локални аварии по мрежата ниско напрежение.

Средното времетраене за отстраняване на една авария от екипите на ЧЕЗ в електроразпределителната мрежа в Западна България през критичните дни от началото на годината е 90 мин.

Единствената по-продължителна регистрирана авария, оставила без електрозахранване селата Варана и Червена, област Свищов, е от 2 януари.

Отстраняването на аварията е отнело около 19 часа, поради невъзможност да се достигне до съоръжение чужда собственост - трафопост на местното ВиК.

Освен близо еднометровият сняг в района допълнителна трудност при отстраняването й е създало и разливането на реката, която е в близост до трафопоста.

На територията, обслужвана от ЧЕЗ по време на празниците са били организирани денонощни дежурства на над 800 души в аварийно - ремонтни групи на територията на цяла Западна България.

В момента повече от 1 200 души са ангажирани с бързото отстраняване на възникнали аварии.

При проблеми с електрозахранването клиентите на компанията могат да се обръщат към денонощната телефонна линия 0700 10 010 на цената на един градски разговор за територията на Западна България.