17% спад в туризма през последните три месеца отчете Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма в ефира на bTV.

Според него се очаква у нас да кацнат 16 хил. чартърни полета с чужденци до края на сезона. Той коментира, че при 75% заетост се очаква близо 2,5 млн. чужденци да дойдат на родното Черноморие.

По думите му 38% от чуждестранните туристи се завръщат у нас, а това говори, че са останали доволни от предлаганото качество и обслужване.

Експертът в туризма е на мнение, че търговците, които предлагат некачествена услуга - ще бъдат унищожени от конкуренцията.

В опозиция на Драганов, екоактивистът Мария Кавлакова заяви, че има една много интересна българска черта в туризма у нас и то е менюто за чужденци. Кому е нужно? Това е дискриминация. Поговорката "Ден година храни" е много правилна за българския туризъм. Никой не е задължен да си дава парите за един бетон, бе категорична Кавлакова.

Не един, а 23 строежа са предвидени в защитената местност "Алепу"

Не един, а 23 строежа са предвидени в защитената местност "Алепу"

Те са минали екооценка и строителството може да започне във всеки момент

Също така Кавлакова посочи, че бетонът по морето е изключителен проблем, а обявяването на съоръжението на Алепу за подпорна стена - обидно.

В тази връзка Драганов разкритикува правителството за реакцията му по казуса "Алепу". Такива обекти нанасят сериозна имиджова щета на българския туризъм и обезверяват хората. Благодарение на прокуратурата - този проект е спрян, добави той.

Бургазлии на протест срещу презастрояването на Черноморието

Бургазлии на протест срещу презастрояването на Черноморието

Мотото на протеста бе "Море без бетон"

В заключение по темата за българското Черноморие, Кавлакова заяви, че къмпингуването е изоставено у нас, държавата е мащеха за него. Те са разграбени и изоставени да се разрушат, за да могат после да бъдат продадени, каза още екоактивистката.