Не един, а цели 23 строежа са предвидени в защитената местност "Алепу" край Созопол. Това съобщи главният архитект на общината Радост Георгиева, цитиран от bTV.

Днес пред сградата на регионалната екоинспекция се състои протест. Хората негодуват срещу прекомерното застрояването на Черноморското крайбрежие и напомнят, че именно РИОСВ е институцията, която трябва да следи природата да бъде опазвана, а не унищожавана.

Протестът не е конкретно срещу строителството на "Алепу", а в защита на цялото Черноморие. Оказва се, че общо 23 ПУП-а - всички със завишени параметри на застрояване и минали екооценка, са предвидени в защитена местност "Алепу", като строителството им може да започне във всеки един момент. Голяма част от защитената местност е включена в Общия устройствен план на Созопол като зона за курортно строителство.

Георгиева обясни, че 4 от въпросните ПУП-ове са на "Алепу вилидж".

И Аврамова назначи проверка на строежа на "Алепу"

И Аврамова назначи проверка на строежа на "Алепу"

Министерството е възложило геодезическо заснемане на Агенцията по геодезия

Независимо че всички тези терени попадат в зона А на черноморското крайбрежие за тях не важат ограниченията за по-ниско строителство.

Те важат, така пише в ЗУТ, само когато се правят нови ПУП-ове, т.е. вече влязъл в сила ПУП, си запазва собствените параметри, които са били одобрени, т.е. те винаги са по-високи, не се редуцират, обясни главният архитект.

До вече започнатия строеж дружеството "Алепу вилидж" има още три терена, предвидени за застрояване.

По думи на Георгиена, ако утре възложителят направи проектиране и дойде в общината с цялата си проектна документация, има право да поиска разрешения за строеж и на останалите си имоти.

Министърът на туризма няма компетенцията свързани със строителството и издаването на разрешение за строеж по отношение на изграждане на обекти, попадащи в зона а и зона Б, обясни в парламента Николина Ангелкова.

Прокуратурата протестира разрешението за строеж на "Алепу"

Прокуратурата протестира разрешението за строеж на "Алепу"

То е издадено от главния архитект на Созопол през 2018 г.

От своя страна регионалният министър Петя Аврамова посочи, че МРРБ е предоставило всички документи и доклади на ДНСК и РДНСК, извършва геодезическото заснемане и ще изчака произнасянето на компетентните органи и на съда.

От Агенцията по кадастър в Бургас поясниха, че целта на геодезическото заснемане е да се установи дали строежът е в рамките на имота, или е извън него.

Припомняме, случаят със строежа на плаж "Алепу" придоби отново широк обществен отзвук през последните дни, след като вече веднъж бе спрян миналата пролет.

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона.

Според оценката на шефа на ДНСК Иван Несторов заяви, че няма основание на този етап ДНСК да се намесва в наличния до този момент строеж и в плановете, тъй като службата може да коментари само разрешенията и документацията.

Върховна административна прокуратура сезира началника на Дирекцията национален строителен контрол да извърши незабавна проверка на законността на строежа на плаж "Алепу".

Днес стана ясно, че МРРБ също проверява строежа.

Еколози протестираха в Бургас срещу застрояването на Алепу

Еколози протестираха в Бургас срещу застрояването на Алепу

Протести ще има и през идната седмица...