Въпреки дъжда и лошото време в Бургас около 50 екозащитници протестираха срещу застрояването на плажа Алепу край Созопол, предаде БНР.

Пред сградата на Регионалната дирекция за строителен контротрол демонстрантите издигнаха плакати "Море без бетон" и се подредиха в символична подпорна стена.

Строежът в местността не е в интерес на обществото, заяви Кремена Ватева, която е сред организаторите на акцията.

"Определено там няма място за клетки от бетон. Там трябва да бъде оставена природата", допълни тя.

В протеста участваха представители на екосдруженията "За да остане природа в България", "Да запазим Корал" и гражданската група "Бетономорие".

Проектът на Алепу - от самото начало за курорт

Проектът на Алепу - от самото начало за курорт

Проектантът арх. Ангел Захариев: Природа там няма, тя беше унищожена от свлачището

По-рано днес Ватева посочи в съобщение, изпратено до медиите, че Регионалната дирекция за строителен контрол e пряко отговорна както за случая в Алепу, така и за повечето останали бетонни градежи по Черноморието. Сред тях са строежите в местността Корабите до Синеморец и в боровата гора над Свети Влас.

Протестите ще продължат и през идната седмица.

Точно преди седмица пред строежа в местността Алепу протестираха жители на Созопол.

Припомняме, случаят със строежа на плаж "Алепу" придоби отново широк обществен отзвук през последните дни, след като вече веднъж бе спрян миналата пролет.

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона.

Според оценката на шефа на ДНСК Иван Несторов заяви, че няма основание на този етап ДНСК да се намесва в наличния до този момент строеж и в плановете, тъй като службата може да коментари само разрешенията и документацията.

Върховна административна прокуратура сезира началника на Дирекцията национален строителен контрол да извърши незабавна проверка на законността на строежа на плаж "Алепу".

Строителят и собственикът на Алепу представят публично проекта след проверката

Строителят и собственикът на Алепу представят публично проекта след проверката

Засега единствено се укрепва