Няма основание на този етап ДНСК да се намесва в наличния до този момент строеж и в плановете, тъй като службата може да коментира само разрешенията и документацията. Това заяви началникът на ДНСК арх. Иван Несторов пред Нова телевизия.

Към момента за обекта е валидна заповед за спиране на строежа преди втория етап - ваканционно селище, като заповедта е от 2019 година. В момента не се извършват нови строителни работи, заяви Нестеров.

Установено е, че първият етап - укрепването срещу свлачище - е изцяло в нормите и няма отклонения от брегоукрепителното съоръжение, прието от държавна комисия. А това, което се вижда като апартаменти, стаи и асансьори, Несторов обясни, като "конструктивни шайби, които увеличават здравината на конструкцията". Решение е на проектанта.

Иначе вторият етап е приет в плановете на община Созопол.

Проверяват 4-етажна конструкция на плаж "Алепу"
Обновена

Проверяват 4-етажна конструкция на плаж "Алепу"

След първоначалния оглед не са установени решения

Втори етап започва по преценка на възложителя за инвестицията и след наша проверка на документите, за да започне този втори етап, РДНСК трябва да се оттегли заповедта от 2019 година, с която той се забранява, обясни шефът на Държавния надзор.

Вчера стана ясно, че Върховната административна прокуратура е разпоредила проверка на укрепването на свлачището на плажа Алепу край Созопол.

Дончев убеден, че на "Алепу" се строи и хотел

Дончев убеден, че на "Алепу" се строи и хотел

Премиeрът е разпоредил на ДНСК да се запознаят със ситуацията на място

Припомняме, случаят със строежа на плаж "Алепу" придоби отново широк обществен отзвук през последните дни, след като вече веднъж бе спрян миналата пролет.

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел.

От Камарата на геодезистите заявиха, че въпросната конструкция е гавра със закона.

Подпорната стена на Алепу и по документи била курортен комплекс

Подпорната стена на Алепу и по документи била курортен комплекс

В имотния регистър вече имало отбелязани 25 жилища-апартаменти