"Подпорната стена" на Алепу и по документи е курортен комплекс, съобщи bTV.

След проверката на РДНСК вчера стана ясно, че постройката край брега е изградена, за да укрепи земните пластове. Още през 2017 г. обаче, е било предвидено и изграждане на курортен комплекс. Tова станало ясно от документи на регионалната инспекция, както и разрешението за строеж.

В имотния регистър вече имало отбелязани 25 жилища-апартаменти.

При оглед на място вчера - Държавният строителен контрол е бил категоричен, че 4- етажната сграда на брега не е хотел, а укрепително съоръжение. 

Вторият етап се простира и от местоположение. Намира се в източна посока от изграденото вече съоръжение, като терасовидно или стъпаловидно намалява своята етажност, в най-ниската си част е едноетажен, ще стига до оградата, уточни Милен Ненчев, началник, РДНСК-Бургас.

Според проверката на bTV в кадастъра става въпрос за имот от над 7 хил. квадратни метра, който е предназначен за курортен хотел, почивен дом.

Дончев убеден, че на "Алепу" се строи и хотел

Дончев убеден, че на "Алепу" се строи и хотел

Премиeрът е разпоредил на ДНСК да се запознаят със ситуацията на място

Toва се потвърждавало и от решение на РИОСВ-Бургас по оценка на съвместимостта, в края на 2017 г. за същия имот. Там било записано "изграждането на курортен комплекс..., както и съпътстваща дейност по укрепване на регистрирано свлачище". А разрешението за строеж от 2018 г. позволявало изграждане на курортен комплекс, след укрепване на свлачище.

В Имотния регистър вече били отбелязани като учредено право на строеж - 25 недвижими имота с предназначение - жилище-апартамент. Площта им варира от 35 до близо 170 кв. м.

Вчера регионалният министър Петя Аврамова обяви, че всичко е законно. На въпрос как си обяснява документите Аврамова е заявила, че се е позовала на информацията, която е била публично оповестена от директора на РДНСК-Бургас.

Ако се окаже, че РДНСК не си е свършило работата добре и е изнесло в публичното пространство данни и заключения, които не отговарят на истината, ще понесат своята отговорност", подчертава Аврамова пред bTV.

Проверяват 4-етажна конструкция на плаж "Алепу"
Обновена

Проверяват 4-етажна конструкция на плаж "Алепу"

След първоначалния оглед не са установени решения

Kомандированият от София шеф на ДНСК арх. Иван Несторов пък е отбелязал, че на обекта не е трябвало да се извършват никакви строителни дейности от миналата година. По думите му имало издадена заповед от 14 февруари миналата година, с която е спряно строителството на обекта. Заповедта не била отменена.

Спас Узунов от Българска фондация "Биоразнообразие" заявява, че най-простият белег дали това е сграда и дали ще бъде използвана като сграда - е наличието на стълбища и асансьори. 

По думите му в момента се нарушава Законът за устройство на Черноморското крайбрежие. Върховната административна прокуратура се е сезирала заради скандалния строеж. Обвинението ще очаква доклад от проверката на ДНСК, след което ще преценява какви ще са по нататъшните му действия, каза шефът на ДНСК арх. Несторов.

Свлачището на плаж "Алепу" - активирано изкуствено, за да има хотел?

Свлачището на плаж "Алепу" - активирано изкуствено, за да има хотел?

Това подозират от фондация "Биоразнообразие"