Министърът на регионалното развитие и благоустройството, Петя Аврамова назначи проверка на строежа на "Алепу", съобщи БНТ.

Тя съобщи, че във връзка с прокурорската проверка на превърналия се в спорен строеж, министерството е възложило геодезическо заснемане на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, която трябва да изготви и подробен доклад с резултатите.

Към настоящия момент прокуратурата вече протестира издаденото разрешение за строеж, а по казуса предстои да се произнесе съдът.

Прокуратурата протестира разрешението за строеж на "Алепу"

Прокуратурата протестира разрешението за строеж на "Алепу"

То е издадено от главния архитект на Созопол през 2018 г.

Предоставили сме всички изискани до момента документи - докладите от проверките на ДНСК и РДНСК, заяви Аврамова.

Припомняме, случаят със строежа на плаж "Алепу" придоби отново широк обществен отзвук през последните дни, след като вече веднъж бе спрян миналата пролет.

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона.

Според оценката на шефа на ДНСК Иван Несторов заяви, че няма основание на този етап ДНСК да се намесва в наличния до този момент строеж и в плановете, тъй като службата може да коментари само разрешенията и документацията.

Върховна административна прокуратура сезира началника на Дирекцията национален строителен контрол да извърши незабавна проверка на законността на строежа на плаж "Алепу".