40% от свинското месо у нас се добива в нелегални свинеферми. Вместо под контрола на ветеринарен лекар там прасета се отглеждат под надзора на куче-пазач, алармира bTV.
Собственици на свинеферми продължават да ваксинират животните срещу чума, въпреки изискванията на Европейския съюз.
Асоциацията на индустриалните свиневъди алармира, че по тази причина е възможно от началото на следващата година българското свинско месо да не може да се продава свободно както у нас, така и в чужбина.
Близо 40 % от месото, което ядем в момента се добива от така наречените "свински градчета". Това са ферми, които работят нелегално.
Точно под импровизирана ограда се намира голяма свинеферма, в която има 22 000 животни. Нелегалната свинеферма съществува от около два месеца и въпреки че от районната ветеринарно-медицинска служба знаят за нея, досега няма предприети мерки.
Според свиневъдите, нелегалните ферми са основният разпространител на чума. Заради риска от избухване на заболяването, което е смъртоносно, някои свиневъди продължават да ваксинират животните.
Официално никой не признава, а ваксината се продава нелегално. Тя не е опасна за хората, но използването и е забранено от Европейския съюз.
От Националната ветеринарно-медицинска служба официално отричат употребата на ваксината и обясняват, че не спират проверките за нерегламентирани ферми.
Въпреки това, според свиневъдите, свинските градчета продължават да са проблем, а голяма част от животните в тях се отглеждат на сметища.
GENATAN
на 29.10.2006 в 08:39:57 #3Има една на жълтите павета - прилича на Народно събрание!
siurene
на 29.10.2006 в 08:31:36 #2добре 4е се добива така -нелегално в БГ озна4ава все осте екологи4но,ина4е сте набивате пържоли с анаболи
dimi3
на 29.10.2006 в 04:21:54 #1С4, ама 40% от него е незаконно ... Ще изпечем само 60% от него трябва да стигне за една вечеря