След многочасов опит за диагностициране и обикаляне от болница в болница, 42 годишен мъж почина, преди да успее да стигне в очакващата го Университетска болница "Света Екатерина".

Мъжът е бил в спешно кардиологично състояние, изискващо незабавно оперативно лечение, съобщиха от болницата.

 Диагнозата е "дисекираща аневризма на гръдната аорта".

Оплакванията му са започнали от 11 часа сутринта. В 18.30 часа екип на Бърза помощ го транспортира към болницата, където екипът го очаква, но пациентът умира в линейката.

Първоначално болният е приет в Окръжна болница - София в 14 часа. Директорът на болницата д-р Димитър Димитров заяви, че там са направени всички необходими (ЕКГ, ехо-кардиограхия и други съпътстващи) изследвания.
Там му е поставена за първи път диагнозата "начинаещ инфаркт" и "аневризма на аортата". По лични съображения пациентът е транспортиран до "Царица Йоанна".

За news.bg от "Св. Екатерина" обясниха, че сигналът при тях е подаден от дежурния кардиолог на болница "Царица Йоанна", д-р Кинова между 17.30 и 18.30 часа.

Началникът на кардиологичното отделение в "Царица Йоанна" доц. Гудев съобщи, че пациентът е пристигнал при тях с реанимобил в 17,00 ч. За един час са му направени всички изследвания, диагностициран е и е изпратен за продължаващо лечение в "Св. Екатерина".

"Това е една коварна диагноза с висок риск на смъртност, свързана с вродена слабост на съединителната тъкан" - каза още доц. Гудев и добави, че роднините на пациента са уведомени за възможен фатален изход.

Той застава твърдо зад действията на екипа си. От "Царица Йоанна" изказват благодарност на колегите си от "Св. Екатерина" за бързата намеса и готовност за прием на пациента, както и изказват съжалението за леталния край на един млад човек.

Стана ясно, че от Бърза помощ също се реагирали изключително адекватно при всички транспортирания на 42-годишния пациент.