В България са влезли близо 94500 украински граждани, а заявилите намерение да останат по-дълготрайно у нас са около 50 000. Тези данни представи на брифинг на оперативния щаб към МС, отговарящ за транспортирането и настаняването на украинските бежанци, ръководителят на звеното полк. Валери Рачев.

"Процентът е около 55, това е относително устойчива тенденция, което ни дава възможност да управляваме в перспектива процеса на настаняване и транспортиране. За вчерашния ден през страната са преминали 4556 човека и са останали 2356", даде конкретни цифри той.

Пикът на бежанския поток в ЕС като цяло е преминал, като към момента 10 000 човека дневно мигрират от Украйна, посочи още полковник Рачев и добави - вече 25 държави в ЕС са въвели режим за временна закрила, което дава възможност бежанският поток да се разпредели равномерно, а не да се натоварват основно източноевропейските държави. Освен това заради черезвичайната ситуация ЕС позволява за справяне с бежанската криза да се харчат неусвоени в миналото средства по европрограми.

До 150 000 работни места може да заемат украинските бежанци

До 150 000 работни места може да заемат украинските бежанци

Друг е въпросът колко от тези места ще бъдат заети

Към момента държавата е настанила около 25 000 човека в хотели, което представлява 85240 нощувки, като това са само усилията на централно ниво, без да се отчитат частните инициативи на гражданите. Активно се работи по границите - Русе, Дуранкулак и Варна, както и на Централна гара - София, а полицаите се обучават да работят със софтуера на оперативния щаб, който има за цел да направи профил на пристигащите у нас бежанци. Предвижда се тази информация автоматично да бъде предавана от Гранична полиция на щабовете по области, за да са подготвени местните власти за евентуално дислоциране на хората, бягащи от войната. Колаборация има и с украинското посолство, за да могат хората, бягащи от войната, да имат информация за нужните процедури още преди да влязат на територията на страната.

Друга амбиция на звеното към Министерски съвет - бежанците да бъдат разположени равномерно из страната и най-вече - близо до евентуални работни места. Облекчена е и процедурата за наемане на работа, като например не се изисква свидетелство за съдимост.

Мобилни групи правят анкети на местата, където се помещават бежанците, като има готовност за увеличаване на броя екипи. Към момента данните сочат следното - около 30% от анкетираните са заявили готовност да започнат работа, като повечето от тях са отговорили, че биха се трудоустроили след 3 месеца - т.е. изчакват яснота как ще се развие конфликтът в страната им, конкретизира шефът на Агенцията по заетостта Смилен Вълов.

90% от пристигналите бежанци са майки с деца

90% от пристигналите бежанци са майки с деца

Иван Кючуков: 100% от хората ще продължат пътя си извън България

Осигуряват се всички медицински услуги, най-вече на уязвимите групи сред влизащите у нас - жени с деца, инвалиди и др., увериха от Министерството на здравеопазването.

Не се пускат безразборно хора на границата, а се прави профил, който отсява съмнителните и потенциално опасни лица, каза пък на свой ред заместник-вътрешният министър Стоян Темелакиев.

"Въпросният рисков профил е разработен от ДАНС и предоставен на колегите на граничните пунктове. Ако се яви например лице с по-нехарактерни антропологични черти, лице, което не говори украински или руски, то това лице става обект на по-особено внимание. Колегите стриктно спазват протокола с цел да не допуснем пробив в националната сигурност", поясни той.