50 души са заявили желание да се включат като доброволци в борбата срещу COVID-19 за по-малко от три дни след пускането на онлайн базираната система за регистрация на "Информационно обслужване" АД и Министерството на здравеопазването, която цели да подкрепи медиците в усилията им за справяне с пандемията и нуждата от допълнителен персонал на първа линия в болниците.

"Призоваваме всички граждани, които имат желание и възможност да се включат като доброволци в помощ на лечебните заведения, които изпитват остра нужда от помощ в борбата с COVID-19", апелира изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов.

Набират доброволци за борбата с COVID-19 с онлайн система

Набират доброволци за борбата с COVID-19 с онлайн система

Доброволците могат да изберат в коя болница да се включат в борбата с COVID-19.

Кандидатите за доброволци трябва да са навършили 18 години. Те могат да заявят своето желание през разработената онлайн форма за регистрация на сайта на Националната здравно-информационна система на адресhttps://www.his.bg/bg/volunteers или през на единния информационен портал https://coronavirus.bg/, съобщават от "Информационно обслужване". Доброволците трябва да попълнят трите си имена, ЕГН, номер на лична карта, електронна поща и телефон за обратна връзка.

РЗИ-София в търсене на доброволци за следене на COVID мерките

РЗИ-София в търсене на доброволци за следене на COVID мерките

Работата ще се състои в попълването на Карти за епидемиологично проучване

Чрез системата желаещите могат да опишат опита и уменията в сферата на здравните услуги, ако имат такива, както и да посочат регион и конкретно лечебно заведение, в което искат да помагат на лекарите от първа линия в борбата срещу COVID-19. Ако няма предварително посочена болница, регионалните здравни инспекции ще насочат кандидатурите към лечебно заведение в региона, за което има най-голяма необходимост. Болниците, които изпитват нужда от персонал, ще се свързват с кандидатите на посочените в регистрационната форма телефон или електронна поща. Всички заявления се обработват изцяло по електронен път и не е необходимо доброволците предварително да посещават на място лечебните заведения, за които са се регистрирали.