5000 хендсфрита за повече безопасност на пътя подариха евродепутатите Андрей Новаков и Емил Радев.

"Не можем да останем равнодушни към войната по пътищата и недопустимият брой жертви следствие на катастрофи по републиканската пътна мрежа", заяви Новаков. Той визира два фактора, които влияят катастрофите по пътищата - качеството на пътната мрежа и вниманието на водачите.

Емил Радев се надява тенденцията за намаляване на броя на катастрофите у нас да се запази и в резултат и от тази инициатива. Той цитира данни за ЕС, според които страната ни е на едно от последните места. Така, ако във Великобритания броят на загиналите при катастрофи е 23-ма души на един милион население, у нас те са 97.

Шефът на Пътна полиция Бойко Рановски отчете, че тази година действително има сериозно намаление на броя на произшествията и броя на загиналите. По думите му за миналата година 245 души са загинали при ПТП-та с един автомобил. Тези катастрофи са в резултат на моментно разсейване на водача.

За първите осем месеца на тази година 133-ма души са загинали при катастрофи с един автомобил. "Говоренето по телефона е една от причините за разсейването и губенето на контрола над автомобила", обясни той.

Рановски припомни, че освен парична санкция има и отнемане на контролни точки за говорене по телефон. "Трябва да се спазват правилата да не се говори по телефон, защото това отнема вниманието и води до тежки произшествия", апелира шефът на "Пътна полиция".