Контролирано взривяване на боеприпаси извършиха военните в челопеченското поделение.

Припомняме, преди две години там се взривиха около 1500 тона боеприпаси и огромно количество се разхвърчаха в обширен район, много от които - невзривени.

Днешната експлозия е в рамките на операция „Горещо лято 2010" по повърхностното прочистване на войскови район в Челопечене.

Има различни боеприпаси - 125-милиметрови, 70-милиметрови, противотанкови гранати и др., разказа командващият Съвместното оперативно командване ген. Атанас Самандов.

Той съобщи, че в хода на операция „Горещо лято 2010" са прочистени повърхностно общо 127 дка., което е 98% от планираната площ и са открити 5500 различни видове невзривени боеприпаси, от които 3600 са взривени контролирано.

Засегнатите водни площи в околността са обект на по-нататъшни действия, тъй като българската армия няма способности да ги прочисти. Става въпрос за 540 дка. водни площи и за необходимостта от дълбочинно почистване.

Предприети са постъпки за по-нататъшно решаване на проблема, което може да стане от външни организации, добави Самандов.

Българската армия не разполага с необходимата апаратура за подводно откриване на боеприпаси т. нар. сонар, поясни проф. Боян Петков, експерт в бригада „Логистика". Той каза, че е виждал в проспект такава апаратура на цена 90 хил. долара.

„При буря, при наводнения в речни дъна, се преместват, може да бъдат изтласкани невзривени боеприпаси", каза ген. Самандов.

Според него и при извършеното повърхностно прочистване също може да има някъде пропуски. Никой не може да даде 100-процентова гаранция, категорични са и военните и експертите.