Между 60 и 100 хиляди гласа може да откъсне ДОСТ на Лютви Местан от ДПС. Така смята журналистът Илхан Андай, който коментира ситуацията около ДОСТ в ефира на bTV.

Анкара винаги е показвала, че държи в България да има силна единна партия, която да защитава интересите на българските турци. Онези 500 000 гласа, които ще изиграят особено важна роля на президентските избори в България, 70-80% ги държи ДПС. ДОСТ, която беше регистрирана преди броени дни, математически погледнато, има възможност да откъсне 60, 70, максимум 100 000 гласа и то ако продължи силната подкрепа на изселническите организации”, изтъкна той.

През последните седмици активността на изселническите организации по линия на ДОСТ силно е намаляла, няма и нови „опорни точки”, като ситуацията силно контрастира на тази по времето, когато Турция и Русия бяха със силно влошени отношения заради сваления самолет, каза Андай.

Според него не може да се твърди, че Анкара се е отдръпнала от проекта на Лютви Местан, но е и трудно да се каже дали намаленото темпо се дължи на летния сезон, или има общо със ситуацията след опита за преврат в южната ни съседка, пояснявайки, че Местан в момента трябва да гради организацията от нулата.

Журналистът коментира участието на Касим Дал на митинга на Ердоган в Истанбул.

„Касим Дал фигурира в един списък на управляващата партия от много години – и като приятел на Ердоган, и като отцепил се от ДПС”, поясни той и добави, че появата на Дал е идея, дошла от София, а не от Анкара и е пряко свързана с предстоящите президентски избори у нас.

Касим Дал на митинга в Истанбул по лична покана на Ердоган

Касим Дал на митинга в Истанбул по лична покана на Ердоган

Около себе си виждам огромна вълна от хора

За преврата журналистът е на мнение, че  „ужасът” за Реджеп Ердоган е, че не са се оправдали очакванията му да получи подкрепа от останалите световни лидери и сега се чувства предаден.