Това, което се случи в София, е дълъг маратон от масови безредици, каза на брифинг тази нощ зам.-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Припомняме, че на вчерашния пореден протестен ден напрежението ескалира и се стигна до сблъсъци, след което повече от 50 души постъпиха за лечение в болница. Освен спрей, вечерта полицията използва и водно оръдие, за да разпресне демонстрантите в Триъгълника на властта, тъй като протестът продължи до късно през нощта, започвайки още преди 8 часа сутринта.

Каракачанов: Целта беше да се окървавят протестите

Каракачанов: Целта беше да се окървавят протестите

Провокатори съзнателно атакуваха полицията, според вицепремиера

Златанов заяви, че полицейските служители са били подложени на изпитание от провокатори.

Само в сутрешните часове е имало 100 пострадали служители, голяма част от които са се върнали на своя пост, а до вечерта на още 35 е оказана помощ в лечебно заведение.

Златанов обобщи, че сутринта е имало над 35 задържани, а след вечерното мероприятие са били задържани над 60 човека, голяма част от които са били в нетрезво състояние.

Ст. комисар Златанов заяви, че по полицаите и по част от протестиращите от агресивните групи са били хвърляни няколко вида бомби - едните са били сигнални ракети, имало е и малки бомбички, но е имало и самоделни взривни устройства - едно такова е било взривено в полицейска кола.

Той добави, че агресивна група се е възползвала и е опорочила мирния протест. Златанов каза още, че не е нормално да се призовава към бунтове и атаки срещу полицаи и то от средите на политици и общественици.

Полицията категорично не приема опитите за противопоставянето ѝ на българския народ.

За нас отговорни са всички, които призоваваха за ескалация и не са способни да проведат мирен протест. Хората, които не са дошли срещу заплащане или по заповед, трябва да се разграничават от провокаторите.

Сблъсъци между полиция и демонстранти на протеста в София
Обновена

Сблъсъци между полиция и демонстранти на протеста в София

Десетки ранени и задържани, стотици бомбички и други предмети полетяха към полицията

Призоваваме към разум, но подобни действия няма да се толерират, заяви в заключение Златанов.