Седем български граждани продължават да се издирват след избухването на пожара и евакуацията от италианския ферибот в Йонийско море. Информацията бе представена на брифинг в МВнР рано сутринта в събота. 

За още двама има подозрения, че са български граждани, но националността им се уточнява. Също така се уточнява дали са пътували легално на ферибота.

Българските граждани могат да потърсят актуална информация за своите близки на следния телефон в Ситуационния център на МВнР: 02 948 3051.

До този момент от плавателния съд са евакуирани 127 българи, те се намират на остров Корфу. Осигурени са им подслон, храна и напитки. Двама от евакуираните се намират в болница в Корфу, като единият от тях е с намалена сатурация и е интубиран.

Консулът ни в Солун се намира в постоянен контакт българските граждани на Корфу. На евакуираните българи ще бъде осигурен транспорт до Игуменица, но след като бъдат разпитани от властите, които осъществяват разследването на инцидента. МВнР ще съдейства и за транспорта на тези българи, тъй като една част от тях нямат и документи за самоличност, които са изгорели при пожара на борда.

Пожар гори на ферибот в Йонийско море

Пожар гори на ферибот в Йонийско море

На борда се намират 237 пасажери и над 50 члена екипаж

В Генералното консулство бе осигурено денонощно дежурство, като сънародниците ни могат да се свържат на следните телефони: +30 2310829210 105, +30 2310 869 510.​

Вчера вечерта българското правителство сформира щаб, който е в координация с гръцките власти и постоянно следи информацията относно инцидента с пожар на ферибот в Йонийско море.