70% от работещите в центровете за спешна медицинска помощ у нас са ваксинирани срещу COVID-19. Това показват резултатите от анонимно анкетиране на 233 от служителите в центровете за спешна медицинска помощ в страната. Анкетата е проведена в периода от 24 февруари 2022 г. до 17 март 2022 година.

Анонимната анкета са попълнили 145 медицински (33 лекари, 60 медицински сестри и 51 фелдшери) и 89 немедицински специалисти (12 парамедици и 77 шофьори на линейки). От анкетираните лекари 85% посочват, че са ваксинирани срещу COVID-19, а 58% имат и поставена бустерна доза. От анкетираните фелдшери 76% посочват, че са ваксинирани, а при медицинските сестри този процент е 60.

На въпроса: "Какви според Вас са причините за ниското ваксинационно покритие в страната?" анкетираните са дали 273 отговора. Малко над 40% от отговорите са: "експертите споделят противоречиви твърдения". Сред другите посочени отговори са: "няма място, където човек да намери цялата информация за ваксините", "недоверие в институциите, в науката и към гилдията", "ниска здравна култура", "народопсихология".

Moderna се похвали с ефективна COVID ваксина за бебета

Moderna се похвали с ефективна COVID ваксина за бебета

Двете дози се прилагат с интервал от 28 дни

На въпроса: "Каква допълнителна информация за ваксините бихте желали да получите?" анкетираните са дали 435 отговора, като най-често даван (27% от всички отговори) е отговорът: "необходима е повече информация за безопасността и ефективността на ваксините", следван от "препоръки за ваксинацията при страдащи от различни заболявания" и "възможни странични реакции".

На въпроса: "Полезна ли е дискусията, предхождаща анкетата?" отговор са дали 227 от общо 233 анкетирани. 169 от тях, или 74%, отговарят "да", 9% казват "не", а останалите 16% - "не мога да преценя".