Водното количество в язовир "Бебреш" ще стигне за повече от 60 дни, заяви кметът на Ботевград Иван Гавалюгов. Той увери, че на този етап градът и околните села, които наброяват около 35 000 жители, не са заплашени от въвеждане на режим на водата, предаде БГНЕС.

Преди няколко дни, кметът на Ботевград Иван Гавалюгов заяви, че ситуацията с яз. "Бебреш" в никакъв случай не можем да определим като безопасна.

Кметът подчерта, че градът и околните населени места не разчитат на водоподаване само от язовира. Има и други действащи водоизточници, които се поддържат от ВиК София - планински и речни водохващания, сондажи.

На въпрос дали общината не се възползва от кризата в Перник, за да получи финансиране за подмяна на водната мрежа, кметът заяви, че това не е така и, че за задаващият се проблем там са сигнализирали доста преди в миньорския град да стане ясно, че ще се стигне до режим на водата. 

По думите на Гавалюгов в момента се подменят 42 км. водопровод в Скравена, Литаково и Новачене, където жителите са под 2000 жители.

Регионалното министерство ще финансира подмяната на централния водопреносен пръстен на Ботевград, както и че със собствени средства са подменяли километра водопроводи, допълни още той. 

Припомняме, че на 7 януари, специализираната прокуратура се самосезира по повод това, че Ботевград може да има водна криза като Перник заради частна ВЕЦ на Златеви")

Спецпрокуратурата се самосезира за потенциална водна криза в Ботевград

Спецпрокуратурата се самосезира за потенциална водна криза в Ботевград

Възложена е проверка на ДАНС

"Надявам се притокът да се увеличи и да се намали оттокът, който отива в технологични загуби, в резултата на амортизираната водна мрежа. 75% от водата се губи по мрежата - открити и скрити аварии и едва 25% достига до ползвателите", посочи Гавалюгов.

В момента се подменят 42 км водопровод в Скравена, Литаково и Новачене, където жителите са под 2000. Регионалното министерство ще финансира подмяната на централния водопреносен пръстен на Ботевград.