8 машини вече разчистват по-малките късове след свлачището край село Елисейна. Очаква се да пристигне и верижна техника, която да се включи в разчистването. Това каза шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" И Георги Терзийски пред медии, съобщи БНТ. Наистина срутището е много голямо, над 2000 кубични метра скална маса се е свлякла.

След обрушването може да се започне с укрепването. Ще се работи не само по свлеклия се скат, но и на съседните, защото има опасност от ново свличане, заяви Терзийски. Ще се включи и верижна техника. Създаден е щаб от геолози и алпинисти, които огледаха района и ще започне обрушване на скалния откос. След това ще може да стартира укрепването не само на срутилия се скат, но и на съседните, тъй като има опасност от ново срутване, добави председателят на АПИ.

Снимка 516222

Източник: АПИ

Ще направим точен анализ на ситуацията, тъй като това е основно трасе за тежкотоварния трафик предвид модернизацията на Е79 и искаме да бъде безопасен за пътуващите, посочи Терзийски.

Метеорологичните условия в момента създават опасност от срутища на много места в страната. Няма да бързаме, за да можем да укрепим устойчиво всички срутища, увери Георги Терзийски.

Тонове скали затвориха пътя Своге - Ребърково

Тонове скали затвориха пътя Своге - Ребърково

Свлачището е в района на село Елисейна

На въпрос можело ли е да бъде предвидено и избегнато подобно срутване, Терзийски поясни, че мрежите могат да намалят скоростта на срутището. В момента не е засегната жп линията. Но толкова огромна скална маса не може да бъде задържано от мрежи, категоричен е той.

Скалното срутище се намира в много тежък район. То се намира в един разлом. Това нещо не може да бъде предвидено. Тук скалите са силно изветрели и никой не може да предвиди кога ще се случат тези неща, обясни геологът Кирил Викторов, който е част от екипа, обследвал района днес.

В момента е създаден обходен маршрут за шофьорите. Пътят ще остане затворен за дни. 

Снимка 516221

Източник: АПИ

Движението по пътя остава ограничено, за да се гарантира безопасността, живота и здравето на пътуващите. За леките автомобили обходният маршрут е: Своге - Гара Лакатник - Дружево - Долно Озирово - път I-1 - Враца. Тежкотоварните автомобили над 12 тона се насочват по път Е-79 Враца - Мездра - Ботевград - София и по път II-16 към Своге.

Припомняме, че тази сутрин бе съобщено, че тонове скали затвориха пътя Своге - Ребърково.